Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:28 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

INFORMAŢII SUPLIMENTARE LEGATE DE IMPLEMENTAREA PROIECTULUI WATMAN LA NIVELUL ADMINISTRAŢIEI BAZINALE DE APĂ DOBROGEA - LITORAL

ro

10 Dec, 2015 15:24 1601 Marime text
INFORMAŢII SUPLIMENTARE LEGATE DE IMPLEMENTAREA PROIECTULUI WATMAN LA NIVELUL ADMINISTRAŢIEI BAZINALE DE APĂ DOBROGEA  - LITORAL
 
 
Administrația Bazinală de Apa Dobrogea - Litoral va interveni mai rapid în cazul calamităților naturale cu ajutorul noilor tehnologii, care vor fi implementate prin proiectul WATMAN - Water Management Project - Sistem Informațional penrru Managementul Integrat al Apelor - etapa I.
Watman pune bazele unei strategii naționale generate de fenomenele hidrologice extreme, cum ar fi: secete, inundații, poluării sau accidente cu impact asupra apelor. Strategia națională se va aplica la nivelul fiecărui bazin hidrografic. Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral va monitoriza mai ușor calitatea apei Dunarii din bazinul sau hidrografic cu ajutorul unor stații automate cu senzori pentru monitorizarea calității apei. Unul dintre aceste dispozitive va fi montat, la Ostrov, la intrarea fluviului Dunărea în bazinul hidrografic Dobrogea – Litoral și cel de-al doilea la evacuarea apei menajere și industriale în apropierea oraşului Cernavodă la Capidava - Topalu.
Cele două stații transmit informații legate de indicatorii de calitate a apei: pH
temperatură, peliculă de petrol, oxigen dizolvat, conductivitate.
 
O stație automata are doua componente:
- o componentă alcatuită din senzori este amplasată în apă
- o alta componentă este montată pe uscat și este prevăzută cu un soft care citeşte datele transmise prin cablu de la senzorii aflaţi în apă sau deasupra apei la receptorul de pe mal, apoi prin Wireless spre Centrul de Coordonare.
 
La Constanţa şi Tulcea sunt finalizate  Centrele de Intervenţie Rapidă în dotarea cărora se află echipamente IT şi echipamente pentru intervenţii în caz de inundaţii sau poluării:
- mașini automate de umplut saci cu nisip
- sisteme de iluminat cu autonomie de 10 ore
- motostivuitor
- laborator mobil dotat cu: frigider pentru probe, sonda multiparametru, pompa de prelevare a apei, turbidimetru, combinezon impermeabil
- RIVER SURVEY este dispozitiv compus dintr-o placă și senzori care poate fi atașat la o amabarcațiune sau poate fi tras manual pe deasupra apei timp în care furnizează date despre viteza de curgere a apei, cât și date privind configurația fundului de apă.
- echipament de protecție
- Ro-Mop este un mop care este acționat mecanic şi adună pelicula de hidrocarburi
- barcă gonflabilă cu motor pentru cinci persoane
- baraje gonflabile
-trailere
 
În prezent staţiile automate cu senzori pentru monitorizarea calității apei sunt montate şi se fac teste pentru punerea lor în funcţiune şi pentru transmiterea datelor din teren, prin sistem Wireless, spre Centrul de Coordonare.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii