Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:45 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știați că...? Se împlinesc 62 de ani de la moartea lui Constantin Brâncuși

ro

16 Mar, 2019 00:00 1425 Marime text
Pe 16 martie se împlinesc 62 de ani de la moartea sculptorului Constantin Brâncuși. Brâncuși este înmormântat în cimitirul Montparnasse din Paris.
 

Copilăria lui Brâncuşi a fost marcată de perioade lungi petrecute în ateliere şi prăvălii. După ce a absolvit Şcoala de Arte şi Meserii din Craiova, a urmat Şcoala de Belle Arte din Bucureşti. În 1905, reuşeşte să intre la prestigioasa École nationale supérieure des Beaux-Arts.
 
Este autorul trilogiei Ansamblului Monumental din Târgu Jiu, din care fac parte lucrările „Coloana Infinitului“, „Poarta Sărutului“ şi „Masa Tăcerii“. Brâncuşi a iubit sculptura, care necesită, spunea el, „o confruntare nemiloasă între artist şi materialele sale”.
 
Din cele peste 200 de lucrări ale sale, foarte puține se mai află în țară, cele mai multe fiind răspândite în cele mai mari muzee și colecții din lume. De menţionat că opt sculpturi aparținând lui Constantin Brâncuși vor fi expuse, în perioada 17 martie 2017 - 3 ianuarie 2018, în cadrul Muzeului Guggenheim din New York.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii