Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:43 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știați că….? Fostul căpitan al echipei naționale, Cristian Chivu se află la ceas aniversar. La ce echipă și-a început cariera profesionistă de fotbalist

ro

26 Oct, 2021 00:00 1258 Marime text

 
  • Chivu și-a început cariera profesionistă de fotbalist la echipa CSM Reșița și a fost antrenat pentru o perioadă chiar de tatăl său, Mircea Chivu, decedat când Cristian avea numai 17 ani. 
Cristian Chivu (n. 26 octombrie 1980, Reșița, Caraș-Severin, România) este un fost fotbalist român. A fost și component al echipei naționale de fotbal a României între anii 1999 și 2011, fiind și căpitanul acesteia în 50 de meciuri.
 
Chivu și-a început cariera profesionistă de fotbalist la echipa CSM Reșița și a fost antrenat pentru o perioadă chiar de tatăl său, Mircea Chivu, decedat când Cristian avea numai 17 ani. A debutat pentru CSM Reșița în Divizia A pe 30 august 1997 într-un meci câștigat împotriva echipei Universitatea Cluj.
 
În vara anului 1998 s-a transferat la Universitatea Craiova, unde a ajuns la doar două luni de la moartea tatălui său, fiind convins de fostul mare fotbalist Ilie Balaci, care fusese coleg și prieten cu Mircea Chivu.
 
Înainte de intervenția lui Ilie Balaci, juniorul Chivu a fost foarte aproape de a semna cu Steaua București, în cele din urmă, chiar dacă a petrecut numai un sezon în tricoul alb-albastru, transferul în Oltenia a fost o alegere inspirată pentru viitorul său fotbalistic, scrie wikipedia.org.
 
A debutat pentru România pe 18 august 1999, într-un meci amical disputat împotriva selecționatei similare a Ciprului, meci terminat la egalitate, scor 2-2. A fost convocat surprinzător de Emeric Ienei pentru Euro 2000, unde a evoluat excelent și a reușit să marcheze și un gol împotriva echipei Angliei. România a depășit faza grupelor la Euro 2000, dar a fost învinșă în sferturile de finală de către Italia. Cristian Chivu a mai participat și la Euro 2008, dar nu a mai reușit să depășească faza grupelor la această ediție.

A fost considerat liderul generației, de obicei a purtat tricoul cu numărul 5 și a fost căpitanul echipei naționale de fotbal a României. S-a retras oficial de la echipa națională pe 21 mai 2011, printr-o scrisoare trimisă Federației Române de Fotbal.

În martie 2008 a primit Medalia Meritul Sportiv clasa a III-a, pentru rezultatele obținute în preliminariile Campionatului European și pentru calificarea la turneul final din 2008.

Sursa foto: wikipedia.org 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii