Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:02 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atribuţiile, averea şi interesele secretarului general al Consiliului Judeţean Constanţa (documente)

ro

14 Sep, 2017 00:00 7189 Marime text
Mariana Belu este secretarul judeţului Constanţa din 11.09.2002 şi până în prezent, atunci când a fost numită conform Ordinului 257/2002 al Ministrului Administraţiei Publice. Belu i-a succedat primului secretar al judeţului Constanţa, Mircea Spânoche-Stoenescu. Ea a lucrat cu doi dintre cei patru preşedinţi ai Consiliului Judeţean Constanţa (Stelian Duţu -până în 2004 şi Nicuşor Constantinescu - din 2004 până în 2015), fără să-l punem la socoteală şi pe vicepreşedintele Cristinel Dragomir, care a asigurat interimarul de la jumătatea anului 2015 şi până la alegerile locale din acest an. 

Din anul 1987 a intrat în administraţie

Mariana Belu este absolventă a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti, specializarea Drept, cu nota 10. După absolvire, în anul 1982, a fost repartizată la Şantierul Naval 2 Mai din Mangalia, pe funcţia de jurisconsult.

Din anul 1987 a intrat în administraţie. Până în 1990 şi-a desfăşurat activitatea de jurisconsult, încadrată la cerere în Consiliul Popular Năvodari. Din 2000 şi până în 2002 şi-a desfăşurat activitatea de secretar al Primăriei oraşului Năvodari, fiind numită conform Legii 188/1999.Fiecare unitate administrativ-teritorială şi subdiviziune administrativ-teritorială a municipiilor are un secretar salarizat din bugetul local.

Atribuţiile secretarului judeţului  

Secretarul judeţului este funcţionar public de conducere, cu studii superioare juridice sau administrative, şi se bucură de stabilitate în funcţie. Secretarul unităţii administrativ-teritoriale nu poate fi membru al unui partid politic, sub sancţiunea destituirii din funcţie. De asemenea, nu poate fi soţ, soţie sau rudă de gradul întâi cu primarul sau cu viceprimarul, respectiv cu preşedintele sau vicepreşedintele consiliului judeţean, sub sancţiunea eliberării din funcţie. Recrutarea, numirea, suspendarea, modificarea, încetarea raporturilor de serviciu şi regimul disciplinar ale secretarului unităţii administrativ-teritoriale se fac în conformitate cu prevederile legislaţiei privind funcţia publică şi funcţionarii publici.
 
Secretarul judeţului îndeplineşte, în condiţiile legii, următoarele atribuţii: avizează, pentru legalitate, dispoziţiile preşedintelui consiliului judeţean, hotărârile consiliului judeţean; participă la şedinţele consiliului judeţean; asigură gestionarea procedurilor administrative privind relaţia dintre consiliul judeţean şi preşedintele acestuia, precum şi între aceştia şi prefect; organizează arhiva şi evidenţa statistică a hotărârilor consiliului judeţean şi a dispoziţiilor preşedintelui consiliului judeţean; asigură transparenţa şi comunicarea către autorităţile, instituţiile publice şi persoanele interesate a actelor administrative emise de Consiliul Judeţean şi de preşedintele Consiliului Judeţean, în condiţiile Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare; asigură procedurile de convocare a consiliului judeţean, efectuarea lucrărilor de secretariat, comunică ordinea de zi, întocmeşte procesul-verbal al şedinţelor consiliului judeţean şi redactează hotărârile acestuia în colaborare cu aparatul de specialitate al instituţiei; pregăteşte lucrările supuse dezbaterii consiliului judeţean şi comisiilor de specialitate ale acestuia; în cazul dizolvării consiliului judeţean, până la constituirea noului CJ, problemele curente ale administraţiei judeţului vor fi rezolvate de secretarul judeţului, pe baza unei împuterniciri speciale date de Guvern, prin Ministerul Internelor si Reformei Administrative; prin derogare de la prevederile art. 21, alin. (2) din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, în situaţia prevăzută la art. 99, alin. (8) din Legea 215/2001, republicată şi actualizată, secretarul unităţii administrativ-teritoriale îndeplineşte funcţia de ordonator principal de credite pentru activităţile curente; alte atribuţii prevăzute de lege sau însărcinări date de consiliul judeţean sau de preşedintele CJ, după caz.

Ce avere are secretarul general al Consiliului Judeţean? 

Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, secretarul judeţului, Mariana Belu deţine un apartament în Constanţa şi spaţii comerciale în localitatea Potârnichea. Familia secretarului judeţului deţine 50% dintre părţile sociale ale SC Vlahun SRL, societate care se ocupă de cultivarea cerealelor. La capitolul venituri, familia Belu are încasări din salarii şi pensii.
 
Mariana Belu a obţinut în ultimul an fiscal 90.902 lei de la Consiliul Judeţean, o indemnizaţie de 1.200 de lei de la Direcţia pentru Protecţia Copilului Constanţa şi 3.336 de lei - indemnizaţie de la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Constanţa. Veniturile familiei Belu au fost completate de pensia soţului, de 46.367 de lei. La capitolul interese, Mariana Belu a declarat că este membru în Asociaţia Secretarilor de Judeţe din România.
 
În secţiunea „Documente“, puteţi vizualiza integral declaraţiile de avere şi de interese ale secretarul judeţului, Mariana Belu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii