Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:47 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Televiuziunea română, în doliu! S-a stins din viață co-directorul Festivalului Internațional „Cerbul de Aur” de la Brașov

ro

19 Oct, 2021 17:16 2581 Marime text
Octavian Iordăchescu, unul din oamenii de bază ai Televiziunii Române, co-director al Festivalului Internațional „Cerbul de Aur” de la Brașov, între anii 1992 și 1994 și producător la "Duminica în familie" s-a stins din viață. 

Anunțul a fost făcut de Televiziunea Română. 

Absolvent al Facultății de Litere, istorie și Filosofie, a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași, Octavian Iordăchescu s-a născut la 6 mai 1943, în orașul Isaccea.

În timpul facultății datorită aptitudinilor muzicale, este cooptat într-o trupă de evergreen-uri, ca instrumentist percuționist câștigându-și astfel singur banii pentru a-și definitiva studiile universitare.

După facultate s-a angajat reporter la Radio Iași, a fost apoi redactor, secretar general de redacție la Radio București, redactor-șef și director de programe, la Televiziunea Română.

A muncit cu pasiune şi bucurie ani de zile pentru emisiunea "Ora Veselă", alături de realizatorii Octavian Sava, Marin Traian, Grigore Pop, Silviu Georgescu, Eduard Jurist, Stelian Filip, Manole Pavel Dan, în frunte cu părintele și mentorul tuturor, regizorul artistic Ion Vova, sufletul acestei emisiuni.

Între 1967 și 1984 a fondat și a condus ca redactor-șef postul Radio Vacanța, ce difuza o serie de emisiuni cu profil turistic, timp de 5 luni, în 5 limbi, pe tot litoralul românesc.

În 1973 a fondat Programul III, Radio pentru Tineret.

A fost scenarist al primului film de divertisment realizat după 1989, „Castelele lui Dracula”, film care a fost selecționat și apreciat în mod deosebit la Festivalul Internațional de la Montreux.

A fost co-director al Festivalului Internațional „Cerbul de Aur” de la Brașov, între anii 1992 și 1994, producător la "Duminica în familie", "Dănutz SRL", dar și coproducătorul emisiunilor "Ne vedem la TVR", "Hai-Hui", "37 de grade Celsius", "Femei de 10, Bărbați de 10"(până în prezent).

A publicat volumul de proză scurtă „Aici, Radio – Vacanța, în 1977 și volumul de amintiri „Ion Vova cel cumplit”, în 2007.

În semn de apreciere pentru întreaga lui activitate i-au fost conferite numeroase premii de către forul profesioniștilor de televiziune din România, A.P.T.R.(Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România), condus de reputatul regizor Dan Necșulea:

- 1992, premiul APTR pentru realizarea festivalului „Cerbul de Aur”

- 1998, 1999, 2005, 2009, premiul APTR pentru producția emisiunii „Duminica în familie”.

Octavian Iordăchescu rămâne un reper al industriei de televiziune și radio.

Trupul neînsuflețit va fi depus la Capela cimitirului Ghencea Civil începând de marți, 19 octombrie, ora 17.00, iar înmormântarea va avea loc miercuri, ora 13.00, la Ghencea Civil.

Dumnezeu să-l odihnească în pace! Condoleanțe familiei îndoliate!

Sursa: stiri.tvr.ro

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii