Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:30 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Portrete de preoți dobrogeni Preotul Andrei Dumitru (galerie foto)

ro

29 Feb, 2020 00:00 6087 Marime text

Părintele Andrei Dumitru s-a născut pe 23 octombrie 1906, în satul Casimcea, județul Tulcea. A fost protopop al Protoieriei Constanța și a slujit în parohiile Săcele, „Sfânta Parascheva” (Biserica Păcii) și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.





În anul 1928 a absolvit Seminarul Teologic „Melchisedec Episcopul” din Ismail, iar în anul 1935 a susținut licența la Facultatea de Teologie din București. Pe 19 octombrie 1928 s-a căsătorit cu Maria Gâscă, tot din Casimcea, cu care a avut trei fete: Felicia, Adina și Margareta. A fost hirotonit diacon și preot în zilele de 6 și 9 decembrie 1928, de Gherontie Nicolau, episcopul Constanței, pe seama parohiei Săcele, județul Constanța.


În cei 11 ani de slujire la Săcele, părintele Andrei Dumitru s-a remarcat prin calități administrative deosebite, și nu doar în câmpul Bisericii. Pe lângă lucrările de renovare și întreținere a lăcașului de cult, a construit din temelii o casă parohială cu nouă camere, în care, în timpul regimului comunist, a funcționat spitalul comunal. Tot la Săcele s-a implicat în construcția „Școlii de copii mici”, pentru finalizarea căreia a vândut două hectare de pământ din averea personală.


Activitatea bogată a părintelui Andrei Dumitru l-a determinat pe Gherontie Nicolau, episcopul Constanței, să îl numească, în anul 1938, protopop al Protoieriei Circ. II Constanța și să îl hirotesească „Iconom-Stavrofor”, pe 21 noiembrie 1939. În calitate de protoiereu a funcționat opt ani, după cum urmează: 1938 – 1943 la Protoieria Circ. II Constanța și 1943 – 1946 la Protoieria Circ. I Constanța.


În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, părintele Andrei Dumitru a desfășurat la spitalele din Constanța acte de caritate, asigurând cele necesare bolnavilor din unitățile medicale, după cum singur a mărturisit într-un raport de activitate:


„(...) În calitate de preot paroh și protoiereu, ajutat de enoriași și diferiți preoți, am contribuit cu alimente la masa bolnavilor din Spitalul 1 Constanța, timp de 40 de zile, în 1941, când aprovizionarea orașului se făcea cu greu (...). Aceeași activitate am desfășurat-o și la Spitalul Militar și la închisoarea din orașul Constanța”.


În anul 1939 a fost transferat la parohia „Sfânta Parascheva” (Biserica Păcii) din Constanța, unde avea să slujească 26 de ani, până în anul 1965, când această parohie a fost desființată. Deși desființarea parohiei „Sfânta Parascheva” (Biserica Păcii) din Constanța a avut loc în plin regim comunist, acest lăcaș de cult a fost închis la propunerea Episcopiei Dunării de Jos – Galați, iar motivul a fost unul cât se poate de serios, după cum aflăm dintr-un document din Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului, emis de Chesarie Păunescu, episcopul Dunării de Jos – Galați, către Departamentul Cultelor, pe 11 octombrie 1965:


Motivat de raportul nr. 1567/1965, al protoieriei raionului Negru Vodă-Constanța și de referatul sectorului economic înrg. la nr. 4795/1965, prin care se arată că gradul de degradare a localului în care funcționează biserica parohiei Cuvioasa Parascheva din Constanța, prin șubrezimea dușumelilor, fiind deasupra pivniței, prezintă un pericol pentru enoriașii parohiei, care vin la slujbele religioase, avem onoarea a vă înainta în original adresa nr. 4668/1965, către Onor. Departamentul Cultelor, prin care, potrivit hotărârii Consiliului Eparhial din 2 oct a.c., solicităm închiderea imediată a bisericii și desființarea parohiei Cuvioasa Parascheva, pe data de 1 noiembrie 1965 (...)”.


După desființarea parohiei, cei trei preoți de aici au fost transferați la alte biserici din oraș. Părintele Andrei Dumitru la parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, părintele Sburlan Traian la parohia „Sfinții Îngeri” și părintele Bumbac Ștefan la parohia „Adormirea Maicii Domnului - II”.


După doar trei ani de la numirea sa la parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, părintele Andrei Dumitru a trecut din această viață, la 61 de ani, pe 13 martie 1968. Este înmormântat în Cimitirul Central Constanța.


Bibliografie: Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului, Dosar Preot Andrei Dumitru


Sursă foto: Ionuț Druche


Despre Ionuț Druche
 
Ionuț Druche s-a născut pe 16.12.1982 în Constanța. Este absolvent al Școlii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din Constanța, al Grupului Școlar Industrial Construcții de Mașini din Constanța și al Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanța, promoția 2005. Din anul 2007 lucrează în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, iar în prezent ocupă postul de Inspector Culte. Din decembrie 2018 este și bibliotecar la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” din Constanța. Preocupat de istoria contemporană a vieții bisericești din Dobrogea, Ionuț Druche a organizat din 2010 și până în prezent mai multe comemorări și simpozioane. De asemenea, este autor și coautor a mai multor cărți și articole.

 

Citeşte şi:

Colaborare ZIUA de Constanţa Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, despre istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea

Interviu online cu Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“„Ca un detectiv, am căutat zeci de familii ale vechilor preoţi dobrogeni“

Portrete de preoţi dobrogeni: Preotul Stoica Marin



Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari