Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:54 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Descopera.ro Boala care stârneşte panică în SUA - ce este ciudata maladie care duce la paralizia membrelor?

ro

26 Feb, 2014 10:08 2517 Marime text
poliomielita, virus, maladie, boala, paralizie, enterovirus 68O boală ale cărei simptome se aseamănă cu cele ale poliomielitei îi îngrijorează pe medicii americani. În SUA, poliomielita a fost eradicată, dar ţara se confruntă acum cu o altă boală de acelaşi tip: în California, 20 de persoane au fost atinse de această maladie, ce poate duce, în unele cazuri, la paralizia tuturor celor 4 membre.

Deşi poliomielita fost eradicată în SUA (şi în marea majoritate a ţărilor lumii, ca urmare a unor programe stricte de vaccinare), există şi alte virusuri care pot, în anumite condiţii, să atace sistemul nervos, ducând la paralizii.

În ultimele 18 luni, au fost înregistrate 20 de cazuri de infecţie, majoritatea la copii. 5 dintre pacienţi au dezvoltat, atât la mâini, cât şi la picioare, paralizii care nu cedează la tratament. Simptomele au variat de la limitarea mişcărilor unuia dintre membre până la paralizia tuturor celor 4 membre. Toţi copiii infectaţi fuseseră vaccinaţi împotriva poliomielitei.

În aceste 5 cazuri au fost făcute analize amănunţite; în două cazuri, acestea au dezvăluit prezenţa în organism a enterovirusului 68, un virus înrudit cu cel al poliomielitei, iar medicii bănuiesc că acesta s-ar afla la originea simptomelor neurologice observate (paralizii).

E posibil ca multe alte persoane să fi fost infectate fără a prezenta simptome grave, aşa cum se întâmplă şi în cazul poliomielitei: aceasta este, în majoritatea cazurilor,  o boală relativ uşoară, detreminând paralizii doar în aproximativ un caz din 200, iar în unele cazuri – dacă paralizia împiedică respiraţia – poate duce la deces.

Articolul integral pe descopera.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii