Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:22 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Violonistul Grigoraş Dinicu, cunoscut pentru tehnica instrumentală excepțională...

ro

03 Apr, 2015 12:45 4468 Marime text
Violonistul Grigoraş Dinicu s-a născut pe 3 aprilie 1889, la Bucureşti. În decursul carierei, s-a impus prin maniera deosebită de interpretare a vechilor piese muzicale din repertoriul lăutăresc, prin sobrietatea stilului său, dar şi prin tehnica instrumentală excepțională.
 
Potrivit Wikipedia, tatăl său, Ionică Dinu, originar din Pitești, era un muzicant foarte cunoscut, coleg de taraf cu Sava Pădureanu, fost lăutar al țarului Rusiei, iar mama sa era fiica lui Angheluş Dinicu. Între anii 1902-1906, a studiat vioara şi compoziția la Conservatorul de muzică din Bucureşti. Pentru a-și câștiga existența, a început să cânte la diferite manifestări artistice.
 
După ce Lácz Laczi, cel mai renumit lăutar al Ungariei, supranumit „prințul lăutarilor”, l-a ascultat, se spune că, acesta ar fi declarat: „Dacă eu sunt prinţul lăutarilor, românul ăsta pare să fie un adevărat rege al lor”. În anii următori, Grigoraş Dinicu a onorat angajamente în Londra, la recomandarea violonistului Mischa Elman, apoi la Monte Carlo şi Paris.
 
Pe 23 aprilie 1947, Uniunea Sindicatelor de Artiști, Scriitori și Ziariști a organizat la Ateneul Român un concert aniversar pentru împlinirea a 40 de ani de activitate a lui Grigoraş Dinicu.
 
Cancerul laringelui, diagnosticat în 1947, începe să se agraveze. Doi ani mai târziu, se stinge din viaţă, la Bucureşti. La înmormântare, Orchestra „Barbu Lăutaru” condusă de Ionel Budișteanu a cântat „Hora staccato”, una dintre cele mai cunoscute compoziţii ale artistului.
 
Sursa foto: musicme.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii