Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:52 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Victor Rebengiuc, la ceas aniversar

ro

10 Feb, 2017 00:00 4290 Marime text
Victor Rebengiuc s-a născut la data de 10 februarie 1933, în București, și este un actor român de film, radio, teatru, televiziune și voce, care a adus o contribuție importantă la dezvoltarea teatrului și cinematografiei românești.
 
În perioada 1990-1996 a fost rector al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București. Între anii 1996 și 1998 a fost director al Teatrului Bulandra. Descris drept unul dintre „monștrii sacri ai teatrului și filmului românesc”, în 2008 i-a fost acordat un doctorat onorific din partea UNATC.
 
Victor Rebengiuc și fratele său Aurel au crescut fără tată, care îi părăsise în copilărie. Gheorghe Rebengiuc a murit mai târziu în Bătălia de la Stalingrad, în 1942. Au fost crescuți de mamă și bunicii materni, fiind nevoiți să schimbe mai multe locuințe din motive financiare.
 
A urmat cursurile Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” București până în 1956, clasa prof. Aura Buzescu și Beate Fredanov. Nu și-a luat diploma de licență, întrucât nu o obținuse nici pe cea de absolvirea a cursurilor liceale.
 
Este membru al trupei Teatrului Bulandra București din 1957. Joacă însă și în spectacolele altor teatre precum Teatrul Național București, Teatrul Mic, Teatrul Național din Cluj Napoca și Teatrul Arca.
 
A jucat în filmul „De ce trag clopotele, Mitică?”. În cadrul filmărilor, a fost nevoit să filmeze pentru anumite scene chiar 20 de duble.
 
Imediat după evenimentele din decembrie 1989, a apărut în direct la Televiziunea Română cu un sul de hârtie igienică în mână. Îi invita, astfel, pe anumiți politicieni - ce jucaseră un rol activ în regimul comunist - să se șteargă la gură înainte de a vorbi despre democrație.
 
În anul 2004, la cea de‑a treia ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, a primit Premiul de Excelență pentru întreaga carieră. În același an a fost declarat de către criticii de film din România (Retrospectiva Filmelor Anului) cel mai bun actor din 2004 pentru rolul din filmul „Niki Ardelean, colonel în rezervă”, de Lucian Pintilie.
 
În 2008, când a împlinit 75 de ani, Editura Humanitas a lansat cartea „Victor Rebengiuc – Omul și actorul”, semnată de criticul Mihaela Michailov și jurnalista Simona Chițan. Cartea cuprinde interviuri cu actorul, cu soția sa, Mariana Mihuț, și fiul, Tudor Rebengiuc.
 
În 2011, Rebengiuc a apărut pentru prima dată într-un videoclip muzical. A interpretat rolul unui rege în materialul video pentru melodia „Copilul care aleargă către mare” a formației lui Tudor Chirilă, Vama. Scenele au fost filmate la Cazinoul din Sinaia și pe malul Mării Negre.
 
Sursa foto: cinemagia.ro
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii