Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:51 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Unul dintre compozitorii de frunte ai operei bel canto...

ro

08 Apr, 2015 11:57 1274 Marime text
Pe 8 aprilie 1848, la vârsta de 51 de ani, compozitorul italien Gaetano Donizetti s-a stins din viaţă, în oraşul său natal, Bergamo.
 
Domenico Gaetano Maria Donizetti, pe numele lui complet, a fost un compozitor de muzică cultă şi, mai ales, de operă. Alături de Vincenzo Bellini şi Gioacchino Rossini, Donizetti a fost unul din compozitorii de frunte ai operei bel canto.
 
Potrivit Wikipedia, a studiat la Bergamo, apoi la Bologna, cu abatele Pietro Mattei, cu care a şi lucrat o perioadă de timp. Prima operă cu care a obținut succes a fost „Zoraide di Granata”, în traducere „Soraya din Granada”, prezentată la Roma, în 1822.
 
Din 1827, Donizetti se stabilește la Napoli, unde devine directorul Teatrului Regal, iar mai apoi profesor de contrapunct la Conservator. După 12 ani, se mută la Paris. În călătoriile sale prin marile oraşe ale Europei, Donizetti a ajuns şi la Viena, unde a avut loc premiera operei „Linda di Chamounix".
 
Opera sa cuprinde 75 de opere, 16 simfonii, 19 cvartete de coarde, 193 de cântece, 45 de duete, trei oratorii, 28 de cantate, concerte instrumentale, sonate, precum şi alte piese de muzică clasică. Amintim operele „Anna Bolena" (1830), „Elixirul dragostei" (1832), „Lucia di Lammermoor", considerată capodopera sa.
 
Sursa foto: astoriasiamonoi.rai.it
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii