Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:13 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Un laureat al Premiului Nobel pentru Literatură s-a născut pe 19 septembrie

ro

19 Sep, 2015 00:00 1527 Marime text
 Laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, William Golding, autorul celebrului roman „Împăratul muştelor“, s-a născut la data de 19 septembrie 1911.
 
William Golding a scris povestiri de la vârsta de şapte ani. A studiat mai întâi ştiinţele naturii, iar din 1932, literatura engleză, luându-şi licenţa în 1935. A debutat cu un volum de versuri, „Poems“, în 1934. După o perioadă în care a experimentat războiul, au rămas unele idei ce l-au marcat ca autor, printre care și aceea că nu există conceptul de fiinţă inocentă.
 
Pornind de la această convingere, scrie primul său roman, „Împăratul muştelor“. Respinsă de 21 de editori înainte de a fi publicată, cartea a înregistrat un succes răsunător. Ea prezintă povestea unui grup de copii care scapă cu viaţă din catastrofa prăbuşirii unui avion şi încearcă să supravieţuiască pe o insulă pustie din mijlocul Pacificului. Însă ceea ce ar putea fi aventura vieţii lor se transformă într-un coşmar, iar ura ia locul inocenţei.
 
În 1983, William Golding este distins cu Premiul Nobel pentru Literatură, „pentru romanele sale care, cu perspicacitatea unei arte narative realiste, dar purtând și amprenta diversității și universalității mitului, iluminează condiția umană din lumea de azi“.
 
Scriitorul s-a stins din viaţă pe 19 iunie 1993, în Cornwall, lăsând neterminat romanul „The Double Tongue“, apărut în 1995.
Sursa foto: www.npg.org.uk
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii