Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:57 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Traian Vuia, un pionier al aviației mondiale, s-a născut pe 17 august

ro

17 Aug, 2015 10:30 3035 Marime text
La data de 17 august 1872, în satul Surducu Mic, se năştea celebrul inventator Traian Vuia, un pionier al aviației mondiale.
 
Înainte de a se axa pe adevăratele lui aspirații și aptitudini, Traian Vuia a plecat la Budapesta pentru a se înscrie la Politehnică. A urmat pentru un an cursurile Politehnicii, secția mecanică, la seral. Apoi s-a înscris la Drept și a practicat în birouri de avocatură din Banat, pentru a-și putea asigura mijloacele de trai.
 
Ziua de 18 martie 1906 este amintită ca primul succes aviatic al lui Traian Vuia. În acea zi, a realizat primul zbor autopropulsat din lume cu un aparat mai greu decât aerul, la Montesson, lângă Paris. Avionul cu care Vuia a scris istorie era construit dintr-un cadru de ţevi de oţel, cu aripi de pânză, bombate, oferindu-i acestuia un aspect de liliac.
 
Vuia a continuat să îşi perfecţioneze avioanele, primul motor utilizat fiind înlocuit cu altul, de 24 cai-putere. A construit torpila aeriană, în 1917, în colaborare cu Victor Tatin, şi generatoarele de aburi de joasă şi înaltă presiune.
 
În 1946, a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Patru ani mai târziu, s-a stins din viaţă, fiind înmormântat la cimitirul Bellu din Bucureşti.
 
Sursa foto: Wikipedia.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii