Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:12 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Theodor Pallady, unul dintre cei mai prestigioşi artişti moderni...

ro

16 Aug, 2015 11:27 4370 Marime text
Se împlinesc 59 de ani de la moartea pictorului român Theodor Pallady. Spunea despre sine: „nu sunt modern, sunt din toate timpurile".
 
Şi-a descoperit talentul la pictură cu Erwin Oehme, care l-a sfătuit să plece la Paris. Timp de doi ani, a studiat în atelierul lui Aman Jean, alături de Matisse şi Guerin. În 1904, potrivit Wikipedia, s-a întors în țară şi a expus la Ateneul Român. A menținut însă legătura cu Parisul, unde a deschis mai multe expoziții personale.

Pictura lui Pallady vibrează atât prin culoare, cât şi prin formă. În decursul vieţii, a expus lucrări atât în ţară, cât şi în străinătate, la Ateneul Român, la Salonul din Paris sau din Londra. Printre operele lui Theodor Pallady se numără „Pod peste Sena", „Podul artelor", „Casa de la Bucium", „Peisaj din Iaşul de altădată".
 
Când a împlinit 85 de ani, Pallady a fost distins cu titlul de Maestru emerit al artei, organizându-se Expoziția retrospectivă „Theodor Pallady”. În anul 2012, a fost declarat membru post-mortem al Academiei Române.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii