Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:10 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Veronica Micle, muza celebrului poet Mihai Eminescu... (video)

ro

03 Aug, 2016 00:00 6867 Marime text
 

Veronica Micle, muza lui Eminescu în cele mai multe dintre poeziile de dragoste, s-a stins din viaţă pe 3 august 1889, la Văratec. Pusese capăt unei vieți de 39 de ani, pe care o definise „o complicare ciudată de întâmplări, de fericiri care nu m-au fericit”. Chemat urgent de la Iași, doctorul Taussig explicase decesul printr-o fulgeratoare congestie cerebrală, după ingerarea unei sticluțe cu arsenic.
 
Veronica Micle s-a născut în acelaşi an cu Eminescu, 1850, în Bistriţa Năsăud. În decursul vieţii, a publicat poezii, nuvele și traduceri în revistele vremii. În primăvara anului 1872, a călătorit la Viena pentru un tratament medical, ocazie cu care i-a fost prezentat Eminescu. Tot în 1872, a debutat în revista „Noul curier român” cu două scrieri în proză.
 
Rămasă văduvă, a reluat legătura cu Eminescu. Cei doi au încercat, fără să reușească, să-și întemeieze o familie. Despre cartea de poezii a Veronicăi, Eminescu spunea: „Cartea ei e veșnic nouă pentru mine ... Ce frumoase versuri întâlnești în cărticica asta. Citește-le și o să vezi câtă dreptate am!”.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii