Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:49 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Unul dintre cei mai importanţi teologi ai secolului XX...

ro

16 Nov, 2014 11:52 1486 Marime text
La Vlădeni, în judeţul Brașov, pe 16 noiembrie 1903, s-a născut Dumitru Stăniloae – preot, teolog, profesor universitar, scriitor şi ziarist român.
A urmat cursurile liceului „Andrei Şaguna din Braşov şi apoi pe cele ale Facultăţii de Litere din Bucureşti, unde a studiat un an. S-a transferat la Facultatea de Teologie din Cernăuţi. Este hirotonisit diacon în 1931, preot în 1932 şi protopop stafrovor în 1940. A fost încadrat ca profesor titular de Teologie Dogmatică și Simbolică. În 1981, este numit „Doctor Honoris Causa” al Institutului Ortodox Saint Serge din Paris.
De-a lungul anilor, a scris numeroase lucrări teologice („Ortodoxie şi românism”, „Reflecţii despre spiritualitatea poporului român”) şi lucrări istorice („O luptă pentru Ortodoxie în Ţara Haţegului”, „Din urmările Edictului de toleranţă în ţinutul Făgăraşului”). Membru titular al Academiei Române, Dumitru Stăniloae, potrivit Wikipedia, a lucrat timp de 45 de ani la traducerea lucrării „Filocalia sfintelor nevoinţe ale desăvârşirii”.
În anul 1993, s-a stins din viaţă „teologul dragostei creștine", la Bucureşti.
 
Sursa foto: www.cuvantul-ortodox.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii