Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:59 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Un reper al artei secolului XX a murit la 98 de ani, pe 28 martie

ro

28 Mar, 2016 00:00 2280 Marime text

 
Marc Chagall, un reper al artei secolului XX, avea 98 de ani când s-a stins din viaţă, pe 28 martie 1985. Cu un stil personal, poetic, ce stă sub semnul fanteziei şi al melancoliei, Marc Chagall a lăsat în urmă o operă ce „ascunde” metafore ale vieţii.
 
Moşe Shagal, pe numele lui adevărat, şi-a dorit să devină pictor de mic. Viața de familie s-a desfăşurat în ritmul sărbătorilor religioase, în cartierul destinat de autorităţile ţariste evreilor. Timp de două luni, a primit lecţii de pictură de la Iehuda Pen, urmând să studieze arta la Sankt Petersburg, unde a devenit elevul preşedintelui Academiei de Arte Frumoase.
 
Un artist de talie internaţională, Chagall a călătorit în Olanda, Spania, Italia, Egipt. Caietul de schiţe era nelipsit din geanta sa. A pictat cupluri de îndrăgostiţi, catedrale şi nunţi evreieşti, peisaje din Ierusalim, dar şi satul său natal. „Dacă nu aş fi fost evreu, nu aş mai fi ajuns artist”, spunea mereu Chagall, mândru de identitatea sa.
 
De-a lungul unei vieţi aproape centenare, Chagall a combinat limbajul vizual al modernismului abstract cu elemente narative, emoţii, nostalgie, fantezie şi influenţe folclorice. Este autorul unor opere pline de poezie, care fascinează şi astăzi.
 
Sursa foto: art-nerd
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii