Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:03 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Traian Săvulescu, personalitate proeminentă a ştiinţei româneşti...

ro

02 Feb, 2016 00:00 3630 Marime text


Traian Săvulescu, biolog și botanist român, fondator al Școlii românești de fitopatologie, primul care a făcut cunoscută în România flora Arabiei și Palestinei, s-a născut la data de 2 februarie 1889.

Al treilea copil al soților Petrache și Maria Săvulescu, Traian Săvulescu, a urmat școala primară și gimnaziul la Râmnicu Sărat, iar cursul superior la Liceul Internat „C. Negruzzi” din Iași. Profesorul său Teodor Nicolau l-a îndrumat spre studiului botanicii. După ce a urmat cursurile Facultăţii de Medicină, s-a înscris și la Facultatea de Științe Naturale a Universității București, pe care a absolvit-o în 1912. Teza sa de doctorat a fost notată cu magna cum laude, Traian Săvulescu devenind astfel primul doctor în botanică al Universității București.   

Timp de un sfert de veac, Traian Săvulescu și-a împărțit timpul între Școala Superioară de Agricultură de la Herăstrău, unde a predat sistematica vegetală și fitopatologia, și Institutul de Cercetări Agronomice al României. Cercetările sale din această perioadă  au dus la dezvoltarea agriculturii românești și mondiale.  

Numele lui este legat şi de prima lege de control și carantină fitosanitară din România. În mai 1936, a devenit membru corespondent al Academiei Române. De asemenea, a fost membru şi al unor academii străine, printre care se numără cele din Ungaria şi Germania.     

Traian Săvulescu are meritul de a fi scris şi publicat peste 300 de lucrări şi memorii ştiinţifice în care a abordat domenii de mare importanţă pentru agricultura românească: floristică, morfologie, toxonomie experimentală, morfogeografie, anatomie, fitocenologie, biologie generală şi genetică, micologie şi fitopatologie. Ca dascăl a format o adevărată şcoală de botanică şi fitopatologie, contribuind astfel la pregătirea unor întregi generaţii de specialişti.

Traian Săvulescu s-a stins din viaţă în anul 1963, la București.

Sursa foto: Wikipedia  
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii