Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:56 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știați că ....tenorul Luciano Pavarotti ar fi implinit 83 de ani

ro

12 Oct, 2018 00:00 1562 Marime text
Celebrul tenor s-a născut la Modena, în nordul Italiei, pe 12 octombrie 1935. 
A murit tot la Modena, în urma unui cancer la pancreas, pe 6 septembrie 2007. 
În copilărie a făcut mult sport, fiind și la o vârstă înaintată pasionat de fotbal, tenis și călărie.
Primele influenţe muzicale provin de la înregistrările tatălui său, cu tenori foarte în vogă în acea epocă - Beniamino Gigli, Giovanni Martinelli, Tito Schipa, Enrico Caruso., scrie Agerpres.
Idolul lui Pavarotti a fost tenorul Giuseppe Di Stefano. Când avea aproape nouă ani a început să cânte împreună cu tatăl său în corul unei mici bisericuţe. În tinereţe a luat câteva ore de canto.
Consacrarea absoluta a venit cu rolul lui Tonio din opera ''Fata regimentului'' de Gaetano Donizetti, alături de soprana australiană Joan Sutherland, cu o arie dificilă, care l-a adus pe prima pagină din The New York Times. 

Cu o echipă care le-a inclus pe Joan Sutherland şi pe mezzosoprana Marilyn Horne, a înregistrat ''Lucia di Lammermoor'', ''Fata regimentului'', ''Traviata'', ''Trubadurul'', ''Rigoletto'', ''Elixirul dragostei'' , ''I Puritani'', ''La sonnambula'', ''Maria Stuart'', ''Beatrice di Tenda'', ''Turandot'' (dirijat de Zubin Mehta), unde a fost auzit cântând pentru prima dată ''Nessun dorma'', arie ce va fi intens popularizată.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii