Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:07 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Tenorul cu cea mai frumoasă voce a timpurilor noastre împlineşte 69 de ani

ro

05 Dec, 2015 00:00 2968 Marime text
Tenorul spaniol cu cea mai frumoasă voce a timpurilor noastre, José Carreras, îşi sărbătoreşte ziua de naştere pe 5 decembrie. Astăzi, celebrul artist împlineşte 69 de ani.
 
Chiar dacă are 61 de ani de experienţă muzicală, căci la doar opt ani a cântat pentru prima oară, tenorul încă are emoţii când se întâlneşte cu publicul. Părinţii lui au fost cei care i-au descoperit vocaţia şi l-au încurajat să se îndrepte spre muzică. Deşi s-au confruntat cu dificultăţi financiare, aceştia au făcut eforturi pentru ca el să urmeze studii muzicale. Primul recital l-a avut la opt ani, apoi, la 11 ani, a avut recital la Opera din Barcelona, cu care a semnat primul lui contract, în 1970.
 
Datorită talentului său, José Carreras a dobândit recunoaştere internaţională, fiind cunoscut ca unul dintre „Cei trei tenori”, alături de Placido Domingo şi Luciano Pavarotti.


În 1987, este nevoit să renunţe la activitatea artistică, fiind diagnosticat cu leucemie, medicii dându-i doar 10% şanse de supravieţuire. După transplantul de măduvă efectuat în SUA, a revenit la Barcelona, iar în 1988, şi-a reluat activitatea. În acelaşi an, a înfiinţat Fundaţia Internațională José Carreras pentru lupta împotriva leucemiei, care alocă sume importante pentru cercetări în acest domeniu.
 
José Carreras a primit, în luna noiembrie, titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, în semn de recunoaștere a activității sale artistice. „Este o onoare să primesc acest titlu din partea Academiei de Muzică din Cluj, una dintre cele mai active instituții muzicale din România. Legătura mea cu România durează de mult timp și mă bucur că muzica mea este apreciată de publicul românesc, care respectă munca mea. Muzica este vocația mea de când eram copil, este viața mea”, a afirmat Carreras, citat de Agerpres.
 
Cariera sa cuprinde peste 60 de roluri interpretate, pe numeroase scene ale lumii.
 
Sursa foto: theguardian.com  
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii