Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:23 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Spiru Haret, elogiat cu titluri importante...

ro

17 Dec, 2014 00:00 2583 Marime text
Pe 17 decembrie 1912, la vârsta de 61 de ani, s-a stins din viaţă Spiru Haret, celebru pentru organizarea învățământului modern românesc. A fost matematician, sociolog, om politic, promotor al culturii şi membru titular al Academiei Române.
 
Spiru Haret s-a născut pe 15 februarie 1851, la Iaşi. Tatăl său a fost notar şi apoi judecător, fiind nevoit să se mute de mai multe ori, în funcţie de cerinţele serviciului. Din acest motiv, Spiru Haret a început şcoala la Dorohoi, a continuat-o la Iaşi şi a terminat-o la Bucureşti. Încă de la o vârstă fragedă, a manifestat interes pentru matematică, publicând, în timp ce învăţa la liceu, două culegeri de profil: una de algebră şi cealaltă de trigonometrie. 

În anul 1874, când avea 23 de ani, a absolvit cursurile Universităţii din Bucureşti, cu o licenţă dublă: în fizică şi matematică. În acelaşi an, obţine o bursă la Paris, devenind primul străin şi, implicit, primul român doctor în matematici la Sorbona.
 
După ce a trecut prin toate etapele unui viitor cercetător de excepţie, Spiru Haret, pe 18 ianuarie 1878, a susţinut lucrarea de doctorat „Despre invariabilitatea axelor majore ale orbitelor planetare”. Comisia examinatorilor era condusă de celebrul matematician Victor Puiseux. În lucrarea sa, Spiru Haret demonstra că axele nu sunt stabile, cum se credea până în acel moment, ci că au parte de o variabilitate temporală, demonstrând că mişcarea planetară nu era stabilă. Facultatea de Ştiinţe din Paris a felicitat România „pentru un asemenea talent”.

Începând cu 1879, Haret devine membru corespondent al Academiei Române, 13 ani mai târziu, primind drepturi depline. Prin elaborarea şi aprobarea legii învăţământului din 1898, a reorganizat domeniile învăţământului şi culturii: a ridicat durata de şcolaritate până la opt ani,a încurajat caracterul ştiinţific al învăţământului liceal şi metodele active de predare (învăţare - evaluare), a înfiinţat pentru elevii săraci cantine şcolare. De asemenea, a sprijinit apariţia revistelor pedagogice „Convorbiri didactice”, „Învăţământul primar” şi multe altele. A fost ministru al Educaţiei de trei ori, între anii: 1897-1899, 1901-1904 şi 1907-1910.
 
Contemporanii l-au elogiat cu titluri importante, precum „mare patriot”, „părinte al ţărănimii”, „mare ministru”.
 
Sursa foto: www.jurnalul.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii