Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:12 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Simbol al democraţiei americane, Statuia Libertăţii... (galerie foto)

ro

28 Oct, 2014 00:00 5785 Marime text
Pe 28 octombrie 1886, la New York, preşedintele Statelor Unite ale Americii, Grover Cleveland, dezvelea Statuia Libertăţii. Situată la intrarea în portul din New York, statuia simbolizează libertatea, devenind în scurt timp emblema Statelor Unite şi unul dintre simbolurile democraţiei. Iniţial s-a numit „Libertatea Luminând Lumea“ („Liberty Enlightening the World“).

„Miss Liberty“ sau „Lady Liberty“, cum i se mai spune, a fost realizată de inginerul Frédéric Auguste Bartholdi, iar armătura interioară, de Gustave Eiffel. Înainte de a fi terminată în întregime, părţi din ea, respectiv capul gigantic şi mâna cu torţa, au fost expuse în Franţa şi SUA, cu scopul de a strânge fonduri în vederea finalizării monumentului.

Statuia Libertăţii a fost construită în Paris şi reprezintă un dar al Franţei făcut Statelor Unite, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la independenţa Americii. Construcţia a fost finalizată în nouă ani.

Statuia Libertăţii cântăreşte 225 de tone, are 46,5 metri înălţime şi, împreună cu piedestalul, ajunge la 93 de metri. Statuia o reprezintă pe Zeiţa Libertăţii, care stă cu un picior pe lanţul rupt al sclaviei şi urează bun venit atât americanilor care se întorc în ţară, cât şi vizitatorilor şi imigranţilor. Zeiţa, acoperită de un drapel, ţine în mâna dreaptă o torţă cu flacăra aurită, ce simbolizează victoria şi măsoară 14 metri, iar în mâna stângă, Declaraţia de Independenţă a Statelor Unite. Pe capul zeiţei se află o coroană împodobită cu şapte raze de soare şi 25 de ferestre.
Monumentul este aşezat pe un soclu, în formă de stea, construit din piatră, în interiorul căruia se află un muzeu. Pentru a putea admira priveliştea oraşului, turiştii trebuie să urce 354 de scări interioare (22 de etaje) până la coroană.
 
Sursa foto: Daniel Berehulak/Getty Images
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii