Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:52 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc şapte ani de la moartea unei coregrafe a sufletelor, admirată şi criticată cu aceeaşi ardoare

ro

30 Jun, 2016 00:00 1754 Marime text
 

"Coregrafă a sufletelor", cum a fost supranumită de critici, Pina Bausch, admirată şi criticată cu aceeaşi ardoare, s-a stins din viaţă pe 30 iunie 2009. 
 
Datele ei biografice sunt puţine, deoarece a fost extrem de rezervată şi a acordat rar interviuri.  Cea care a devenit una dintre figurile-cheie ale dansului modern a început dansul târziu, la vârsta de 14 ani, la o şcoală dirijată de unul dintre cei mai influenţi coregrafi germani, Kurt Jooss. După ce a obţinut o bursă la Juilliard School din New York, a dansat la Opera din Paris. În 1962, s-a întors în Germania, unde a şi rămas până la sfârşitul vieţii sale.
 
S-a dedicat conceptului de teatru-dans, inspirată de dansul expresionist german, pe care îl practicase cu Jooss. Vârfurile carierei sale au fost, după mulţi critici, cele două spectacole din 1975 şi 1978, "Sacre du printemps", respectiv "Cafe Muller".
 
Iată cum descria Pina Bausch teatrul-dans pe care l-a creat: "Nu este vorba nici despre artă, nici despre competenţa tehnică a soliştilor, ci despre viaţa în sine. Ne-am dorit să găsim un limbaj pentru viaţa în sine. Există mai multe moduri în care putem fi înţeleşi de semenii noştri, în cele mai diverse situaţii. Spectacolele de dans pe care le prezentăm publicului trezesc sentimente, amintiri şi speranţe care le sunt comune tuturor fiinţelor umane", spunea coregrafa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii