Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:14 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc şapte ani de la moartea celui de-al cincilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române

ro

30 Jul, 2014 09:07 2312 Marime text
Astăzi, se împlinesc şapte ani de la moartea Patriarhului Teoctist Arăpaşu, cel de-al cincilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Născut pe 7 februarie, în anul 1915, în satul Tocileni din judeţul Botoşani, Patriarhul Teoctist Arăpaşu (Toader pe numele de botez)  a intrat la vârsta de 13 ani la Schitul Sihăstria Voronei. După patru ani, urmează cursurile Seminarului Teologic, obţinând Diploma de seminar, iar pe 6 august 1935, a primit numele de Teoctist.
De asemenea, a urmat şi cursurile Facultăţii de Teologie din Bucureşti şi pe cele ale Facultăţii de Litere şi Filozofie la Universitatea din Iaşi. După ce a avut mai multe funcţii, la 16 noiembrie 1986, a primit titlul de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. În calitatea sa de ierarh, s-a preocupat nu numai de probleme administrative şi economice, ci şi de restaurarea unor monumente de artă bisericească din cele patru eparhii pe care le-a condus (Putna, Bistriţa, Slatina, Râşca, Gorovei, Vorona, Mitropolia Veche, Bărboi), precum şi de organizarea unor muzee bisericeşti.
Totodată, Patriarhului Teoctist Arăpaşu a îndrumat revistele „Mitropolia Olteniei", „Mitropolia Moldovei şi Sucevei" şi „Glasul Bisericii", încurajând apariţia mai multor lucrări teologice. Patriarhul Teoctist a primit numeroase distincţii şi premii de-a lungul îndelungatei sale activităţi de ierarh. 
După ce a fost operat la Institutul Clinic Fundei, Patriarhul Teoctist s-a stins din viaţă la data de 30 iulie 2007.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii