Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:54 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 81 de ani de la asasinarea lui I.G. Duca

ro

29 Dec, 2014 00:00 1811 Marime text


În seara de 28 decembrie 1933, regele Carol al II-lea îl anunţa pe I.G. Duca, care a avut o ascensiune politică fulminantă, devenind deputat, ministru, preşedinte al PNL şi preşedinte al Consiliului de Miniştri, că ar dori să stea de vorbă cu el despre eventualitatea unei destituiri a guvernatorului Băncii Naţionale. Astfel, pe 29 decembrie 1933, I.G. Duca pleaca la Sinaia, cu trenul de 9 dimineaţa, fiind urmărit, pas cu pas, de Nicolae Constantinescu, Doru Belimace şi Ion Caranica, susţinători ai Gărzii de Fier, care aveau misiunea de a-l ucide.

Amintim că au fost iniţiate măsuri de represiune împotriva Gărzii de Fier de către I.G. Duca, cu scopul de a o împiedica să participe la alegerile din decembrie 1933.
Potrivit istoricilor, Carol al II-lea a primit o notă care-l anunţa despre asasinatul lui I.G. Duca. Ca urmare a mesajului primit, Carol a trimis următoarea dispoziţie: „Ţine nota la birou şi n-o transmite mai departe.”
Pe 29 decembrie, întâlnirea cu Carol a ţinut două ore. La ora 21.30, premierul se îndrepta spre gară, trenul avea întârziere. Ar fi trebuit să intre prin biroul şefului de gară, în schimb, Nicolae Constantinescu i-a pus o mână pe umăr şi a tras înspre el. A murit pe loc. Cadavrul său a fost recuperat de pe peronul Gării Sinaia şi depus într-o cameră lângă anexele servitorilor din Castelul Peleş.
La data de 31 decembrie 1933, ziarul „Viitorul” scria: „(...) pe peronul Gării Sinaia, a fost asasinat cu cinci focuri de revolver primul-ministru, Ion G. Duca, de un student de la Academia Comercială, anume Nicolae Constantinescu, care avea şi doi complici, Ion Caranica şi Doru Belimace. Nicolae Constantinescu este arestat. El a declarat că aparţine Gărzii de Fier şi că acest atentat a fost plănuit mai de mult.”
A doua zi, acelaşi cotidian nota: „Ştirile ce vin din întreaga ţară mărturisesc covârşitoarea durere pricinuită de moartea tragică a lui I. G. Duca. Pentru întreaga opinie publică, odiosul atentat nu răpeşte numai pe marele bărbat de stat Ion G. Duca, în momentul în care avea mai mare nevoie de el, ci răpeşte un om cunoscut şi iubit pretutindeni, pentru bunătatea, abilitatea şi onestitatea sa. Pretutindeni a fost iubit şi respectat”, s-a precizat în ziarul „Viitorul”, în 1933.

Despre I.G. Duca

I.G. Duca s-a născut pe 20 decembrie 1879, la Bucureşti. Tatăl său a fost director al Căilor Ferate şi al Şcolii Politehnice de Poduri şi Şosele. După ce a terminat liceul Sfântu Sava, a pleacat la Paris unde, în 1902, şi-a luat doctoratul în Drept.
A deținut funcțiile de ministru al Educației (1914-1918), ministru al Agriculturii (1919-1920), ministru al Afacerilor Externe (1922-1926), ministru al Afacerilor Interne (1927-1928) și prim-ministru al României din 14 noiembrie 1933 până în momentul morţii sale.
Dintre scrierile sale amintim „Politica noastră externă” (1913), „Portrete şi amintiri” (1932), „Doctrina liberală, PNL şi şituaţia ţării” (1932).

Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii