Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:18 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 70 de ani de la lansarea bombelor atomice asupra oraşelor japoneze Hiroshima şi Nagasaki

ro

06 Aug, 2015 09:36 1228 Marime text
Se împlinesc 70 de ani de la ziua în care au fost folosite, pentru prima oară în istorie, bombele atomice. Statele Unite ale Americii, în contextul celui de-al Doilea Război Mondial, au lansat două bombe atomice asupra oraşelor japoneze Hiroshima şi Nagasaki.

În anul 1940, guvernul american a finanţat „Proiectul Manhatan“, un program secret de dezvoltare nucleară, la care au lucrat ingineri americani şi oameni de ştiinţă din Europa. Pentru a minimiza pierderile umane americane, dar şi pentru a-şi stabili o poziţie dominantă, pe 25 iulie 1945, Statele Unite au dat ordinul lansării a două bombe atomice asupra Japoniei.
 
Astfel, în urmă cu 70 de ani, pe 6 august, la ora 2.45 AM, având la bord o bombă creată cu uraniu-235 - un izotop radioactiv al uraniului - numită „Little Boy“, Escadronul 393d B-29, pilotat de Paul Tibbets, a decolat de la baza din Tinian, cu destinaţia Hiroshima, oraş pe care urma să îl distrugă. Bomba a fost lansată în partea centrală a oraşului Hiroshima, unde se aflau complexe rezidenţiale, şi a explodat cu puterea a 20.000 de tone de dinamită. Decesele totale au fost estimate între 100.000 şi 180.000 de locuitori dintr-o populaţie de 350.000, mulţi murind în următorii cinci ani din cauza radiaţiilor.

La doar trei zile de la primul bombardament, la ora locală 11.02 AM, deasupra oraşului Nagasaki a fost lansat „Fat Man“. De această dată, bomba a fost mult mai puternică, distrugând aproximativ 40% din oraş.
 
Rezultatele bombardamentelor au fost dezastruoase, precum şi efectele ei pe termen îndelungat, iradierea ducând la creşterea numărului de persoane care au dezvoltat cancer.

În 2009, preşedintele american Barack Obama a susţinut un discurs la Praga, unde a vorbit despre ameninţarea nucleară şi despre existenţa a mii de arme atomice, pe care le-a catalogat drept „cea mai periculoasă moştenire a Războiului Rece".
 
Sursa foto: Wikipedia.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii