Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:58 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 135 de ani de la moartea scriitorului Dostoievski

ro

09 Feb, 2016 00:00 2523 Marime text


Marele scriitor rus Feodor Mihailovici Dostoievski, cunoscut pentru romanele „Crimă şi pedeapsă", „Idiotul", „Fraţii Karamazov”, a murit pe 9 februarie 1881.
 
Astăzi, se împlinesc 135 de ani de la moartea marelui scriitor. Pe piatra sa de mormânt au fost scrise următoarele cuvinte din Noul Testament: „Adevărat, adevărat, zic vouă că dacă grăuntele de grâu, când cade în pământ nu va muri, rămâne singur; iar dacă va muri, aduce multă roadă.”Lucrările sale au influenţat literatura, filosofia, psihologia şi teologia secolului XX.
 
La data de 11 noiembrie 1821, s-a născut Dostoievski. De la o vârstă fragedă a început să citească basme şi legende scrise de autori ruşi şi nu numai. Şi-a pierdut mama când avea 15 ani.A absolvit Institutul de Inginerie Militară Nikolaiev din Sankt Petersburg, la insistenţele tatălui său.
 
Primul său roman, „Oameni sărmani”, publicat în 1846, a avut un succes imens. Cele mai importante scrieri ale sale sunt romanele „Crimă şi pedeapsă”, „Idiotul”, „Fraţii Karamazov” şi „Demonii”, nuvela „Însemnări din subterană”. Alături de Tolstoi, se numără printre principalii scritori care au aparţinut „vârstei de aur a literaturii ruse”.
 
În anul 1849, Dostoievski a fost condamnat la moarte, pentru participarea la mişcarea antiţaristă Cercul Petraşevski. A primit graţiere din partea țarului.
 
În semn de omagiu faţă de marele scriitor, în noiembrie 1971, la Sankt Petersburg, a fost deschis şi Muzeul Dostoievski în apartamentul în care a scris ultimele sale romane.
 
Sursa foto:cultural.bzi.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii