Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:08 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Scriitoarea Herta Müller, o victimă a comunismului...

ro

08 Oct, 2015 00:00 2000 Marime text


Astăzi, se împlinesc şase ani de când Herta Müller a devenit a douăsprezecea femeie care a fost distinsă cu Premiul Nobel pentru Literatură. Juriul Academiei din Stockholm şi-a motivat decizia de a-i acorda premiul prin "densitatea poeziei şi sinceritatea prozei în care a descris plastic universul dezmoşteniţilor", Herta Müller fiind ea însăşi o victimă a comunismului.
 
Originară din România, Herta Müller s-a născut în anul 1953, în judeţul Timiş. A studiat limbile germană şi română la Universitatea din Timişoara. Deoarece a refuzat să colaboreze cu Securitatea, a fost concediată şi trimisă să lucreze ca traducătoare, într-un "mediu muncitoresc sănătos".
 
În anul 1982, a debutat cu volumul de povestiri "Ţinuturile Joase", masiv cenzurat, care a apărut şi în RFG, în 1984, exact cum l-a scris autoarea. Reacţia autorităţilor din România a fost dură: i s-a interzis să mai publice cărţi. Presiunile tot mai puternice din partea Securităţii şi interdicţia de a publica au condus la decizia de a emigra în Germania.
 
Din anul 1987, Herta Müller trăieşte în Germania, unde, în prezent, este apreciată pentru creaţiile sale. În decursul carierei, Herta Müller a fost distinsă cu importante şi numeroase premii germane şi internaţionale.
 
Sursa foto: paginaeuropeana.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii