Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:04 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Rudyard Kipling, celebru pentru poemul „Dacă”...

ro

30 Dec, 2015 00:00 3668 Marime text
Poetul și prozatorul Rudyard Kipling, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, s-a născut la data de 30 decembrie 1865, în Bombay, India. A devenit celebru pentru povestirea „Cartea Junglei" (1894), romanul indian de spionaj „Kim" (1901) şi poemul „Dacă” (1895).
 
Tatăl lui a fost John Lockwood Kipling, profesor la Şcoala de Artă Jeejeebhoy, iar mama sa a fost Alice Macdonald. La vârsta de şase ani, a fost dus de către părinţii săi în Anglia, unde a fost crescut de o guvernantă.
 
În paralel cu pașii făcuţi în domeniul poeziei, Kipling a lucrat ca redactor la un ziar local. Debutul ca scriitor profesionist a avut loc în anul 1883. Lucrările sale literare încep să se vândă și în 1888 publică șase cărticele de povestiri.
 
Dintre operela sale amintim „Povestiri simple din ţinutul deluros”, „Lumina care s-a stins”, „Cântarea de pe urmă şi alte poezii”, „Câte ceva despre mine însumi”. În anul 1907, a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatură, „pentru puterea de observație, originalitatea imaginației, virilitatea ideilor și remarcabilul talent narativ care caracterizează creația acestui autor de reputație mondială”.
 
La data de 18 ianuarie 1936, Rudyard Kipling s-a stins din viaţă, din cauza unei hemoragii cerebrale.
 
Sursa foto: telegraph.co.uk   
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii