Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:15 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Revoluţionarul român Andrei Mureşanu a murit pe 12 octombrie

ro

12 Oct, 2015 00:00 2315 Marime text


Andrei Mureşanu, poet şi revoluţionar român, s-a stins din viaţă la data de 12 octombrie 1863, la Braşov, lăsând în urmă un băiat, pe nume Gheorghe, elev în clasa a VII-a, o fetiţă de 11 luni, Eleonora, şi pe soţia sa, Suzana.
 
Originar din Bistriţa, Andrei Mureşanu s-a născut în familia unui mic întreprinzător. Tatăl, Teodor, ținea în arendă, la Bistrița, o moară de argăsit scoarță, care abia asigura existența numeroasei familii - soția și trei copii, potrivit Wikipedia. A fost primit la școala normală săsească din Bistrița, iar peste câțiva ani, a trecut la liceul piariștilor, din același oraș, remarcându-se printre elevii cei mai buni. În 1832, s-a mutat la Blaj, unde a studiat doi ani filozofia, apoi teologia.
 
Andrei Mureşanu debutează cu poezia „Fetiţa şi păsărica”. Semnează, uneori, cu pseudonimele Sereţeanu, Urziceanu sau Eremitul din Carpaţi. În anul 1848, pe 21 iunie, în paginile revistei „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, publică poezia „Un răsunet”, care, mai târziu, a devenit Imnul de Stat al României, cunoscut sub titlul „Deşteaptă-te, române!”. În aceeaşi revistă, Andrei Mureşanu publică „Câteva reflexii asupra poeziei noastre”, poeziile „O privire peste lume”, „Un suspin”, „La muza mea”, precum şi articolul „Proprietate (avere, moşie)”.
 
S-a numărat printre fruntaşii revoluţiei române din Transilvania. După revoluţie, a fost traducător la Sibiu şi a publicat la revista „Telegraful român”, operele sale având tentă patriotică.
 
Sursa foto: Wikipedia (Andrei Mureşanu în parcul Astra „Sibiu”)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii