Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:40 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Regizorul american Steven Spielberg împlineşte, astăzi, 68 de ani

ro

18 Dec, 2014 00:00 2437 Marime text
Regizorul, producătorul şi scenaristul american Steven Spielberg îşi sărbătoreşte ziua de naştere pe 18 decembrie. Astăzi, împlineşte vârsta de 68 de ani.
 
Spielberg s-a născut în Cincinnati, Ohio, şi este fiul inginerului Arnold Spielberg şi al pianistei Leah Spielberg. La 12 ani, a realizat primul film, intitulat "The Last Gun", un western de opt minute, iar după doi ani, filmele "Escape to Nowhere" şi "Battle Squad".
 
Spielberg a fost cel mai tânăr regizor de la studiourile Universal. După ce a debutat în televiziune, a reuşit să se impună ca cel mai prolific regizor de film din cinematografia americană. La scurt timp de la debut, a câştigat trei Oscaruri cu producţia "Fălci". Şi-a consacrat numele cu filmul "The Color Purple" ("Culoare purpurie"), lansat în 1985, care a avut 11 nominalizări la Oscar şi 100 de milioane de dolari încasări. Lista poate continua cu "Jurassic Park", "Lista lui Schindler", "Salvaţi soldatul Ryan".
 
Tot el este regizorul unuia dintre cele mai emoţionante filme din toate timpurile, "E.T. Extraterestrul". Pe vremea când era încă un copil, după ce divorţul părinţilor săi se finalizase, Spielberg a creat personajul E.T. La doar o lună de la premieră, filmul încasase peste 100 de milioane de dolari, în timp ce bugetul alocat realizării lui s-a situat în jurul a zece milioane de dolari. "E.T. Extraterestrul" a fost premiat cu Globul de Aur pentru cel mai bun film, fiind distins, de asemenea, cu patru Oscaruri şi alte 33 de premii.
Majoritatea filmelor regizate sau produse de Spielberg au avut succes la critici şi la public, dovada fiind banii obtinuţi din vânzarea producţiilor. În 2004, pentru activitatea sa artistică, i-a fost acordat un premiu de excelenţă din partea Academiei Americane de Film.
 
Sursa foto: www.mirror.co.uk
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii