Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:00 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Poetul care a reprezentat „puternic şi esenţial omul modern” în toată complexitatea sa...

ro

09 Apr, 2016 00:00 1945 Marime text
Poetul francez Charles Baudelaire a revoluţionat direcţia lirică franceză şi europeană prin originalitatea volumului său controversat „Florile răului”. S-a născut la data de 9 aprilie 1821, fiind singurul copil al lui François Baudelaire şi a celei de-a doua soţii, Caroline Defayis.
 
După ce şi-a luat Bacalaureatul, Baudelaire a devenit student la Drept, la École de Droit, însă, în realitate, a dus o „viaţă libertină”, în Cartierul Latin, unde a avut primele contacte cu lumea literară. Din 1842 şi până în 1846, a compus şirul de poeme care au format prima ediţie din „Florile răului”.
 
În anul 1862, Baudelaire a început să aibă probleme de sănătate. A plecat la Bruxelles să țină o serie de conferințe, dar a avut câteva atacuri cerebrale, care s-au finalizat printr-o paralizie parțială.
 
Baudelaire s-a desprins decisiv de poezia romantică a declaraţiilor şi emoţiilor în favoarea poeziei moderne a simbolurilor şi sugestiilor. Cea mai de seamă dovadă a originalităţii sale a fost, aşa cum scria Verlaine, să „reprezinte puternic şi esenţial omul modern” în toată complexitatea sa fizică, psihologică şi morală.
 
Baudelaire rămâne un scriitor fundamental al literaturii şi gândirii europene, influenţa sa asupra poeziei moderne fiind uriaşă. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii