Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:21 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Pe 9 martie, Grigore Antipa, un deschizător de drumuri...

ro

09 Mar, 2016 00:00 3074 Marime text


Biologul român Grigore Antipas-a stins din viaţă pe 9 martie 1944. A fost savantul ce a renovat total și instalat, în 1906, Muzeul Național de Istorie Naturală, care acum îi poartă numele.
 
Grigore Antipa şi-a petrecut copilăria la Botoșani şi a fost crescut de mătuși, într-un mediu modest. A obținut o bursă și a făcut studii universitare în Germania, cu celebrul naturalist Ernst Haeckel, inventatorul ecologiei.
 
Grigore Antipa a înfiinţat Institutul Biooceanografic din Constanţa, cu cele două rezervaţii şi staţiuni de cercetări, cea de la Agigea, creată de Ioan Borcea, şi cea de la capul Caliacra. Prima a fost distrusă, iar cea de-a doua mai există, deşi se află în ruine. În 1949, Institutul Biooceanografic din Constanţa a fost transformat în Staţiunea de Cercetări Maritime şi Proiectări Piscicole, înglobată în Institutul Român de Cercetări Marine, în 1970.
 
Grigore Antipa a fost membru al Academiei Române și a mai multor academii din străinătate.

În cariera sa de oceanograf, a avut trei preocupări majore: ameliorarea producţiei piscicole a lagunelor complexului Razelm şi protejarea fondului piscicol, crearea unei baze materiale pentru cercetarea ştiinţifică a Mării Negre, valorificarea raţională a bogăţiilor Dunării şi ale Mării Negre. Din cele peste 150 de lucrări semnate de Grigore Antipa, 25 sunt dedicate Mării Negre.
 
Sursa foto:complexity.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii