Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:01 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Pe 8 septembrie, este sărbătorită Ziua Internaţională a...

ro

08 Sep, 2014 00:00 3472 Marime text
Din anul 1965, pe 8 septembrie, este sărbătorită Ziua Internaţională a Alfabetizării (International Literacy Day), sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite. Dicţionarul explicativ al limbii române defineşte alfabetizarea astfel: acţiunea de a alfabetiza; instruirea analfabeţilor; a învăţa pe un analfabet să scrie şi să citească.

Alfabetizarea este un drept al omului, fiind esenţială în lupta împotriva sărăciei, dar şi pentru asigurarea unei dezvoltări durabile şi a unui nivel de trai decent. Cu ajutorul alfabetizării, oamenii se află în postura de a lua decizii corecte în zonele de creştere economică, dezvoltare socială şi integrare a mediului. De asemenea, alfabetizarea joacă un rol fundamental în crearea unor societăţi prospere şi paşnice.

În anul 1946, UNESCO a instituit un Comitet al Educaţiei, dezvoltat, ulterior, într-un program de acţiune. Potrivit UNESCO, mai mult de 50% din adulţii din Etiopia, Guineea, Senegal sau Sierra Leone sunt analfabeţi. Mai mult de atât, 775 milioane de adulţi din întreaga lume nu au abilităţi minime de citire şi scriere, dintre aceştia, două treimi fiind femei. Dacă în ţările dezvoltate, scrisul şi cititul reprezintă activităţi comune, în Asia sau Africa se înregistrează situaţii dramatice.

În fiecare an, pe 8 septembrie, în cadrul unor conferinţe, sunt dezbătute diverse teme, precum „Alfabetizare şi Sănătate“, „Alfabetizare şi întărirea femeilor“, „Alfabetizare şi Pace“. Tema de anul acesta este „Alfabetizare şi Dezvoltare Durabilă“.
Concluzionând, alfabetizarea este importantă pentru a eradica sărăcia, a obţine egalitate între sexe şi a dezvolta societăţi democratice.

Sursa foto: buzzberry.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii