Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:13 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Pe 8 iulie, Timişoara a devenit primul oraş din România care...

ro

08 Jul, 2014 00:00 3164 Marime text
În secolul al XIX-lea, la 8 iulie 1869, pe străzile României a circulat, pentru prima dată, un tramvai tras de cai, mai exact în oraşul Timişoara, fiind inaugurată cea de-a 14-a linie de tramvai tras de cai din Europa.
 
Vagonul, fabricat din lemn şi metal şi tras de doi cai, avea ferestre de sticlă şi putea transporta până la 20 de persoane, oferind 12 locuri pe băncuţele de lemn şi opt locuri în picioare. Oprirea vagonului se realiza prin intermediul unei frâne cu pârghii. În Timişoara, acesta a circulat timp de 30 de ani, din 1869 până în 1899, când a fost înlocuit cu primul tramvai electric.
 
Tramvaiul, un model originar produs la o fabrică din Viena şi o veritabilă piesă de muzeu, a fost găzduit de Regia Autonomă de Transport Timişoara. În anul 2008, deoarece este un exponat valoros, tramvaiul, devenit un simbol al oraşului, a putut fi admirat în Timişoara, în Piaţa Libertăţii.
De-a lungul anilor, Timişoara a avut parte şi de alte premiere, fiind primul oraş din România care a avut străzile iluminate electric şi care a avut prima stradă asfaltată. Tot la Timişoara, a fost editat primul ziar din România şi, totodată, primul ziar german din sud-estul Europei.
 
Sursa foto: descopera.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii