Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:17 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Pe 1 ianuarie, actorul care a dat viață personajului Lăscărică...

ro

01 Jan, 2016 00:00 2809 Marime text


Una dintre cele mai cunoscute replici din filmul românesc este din „Cu mâinile curate”: „Nu trage dom' Semaca! Sunt eu, Lăscărică!”.Când auzim replica, gândul ne duce la marele actor Gheorghe Dinică. Astăzi, în prima zi din 2016, se împlinesc 82 de ani de la nașterea celui care a dat viață personajului Lăscărică.
 
Deşi maestrul s-a născut chiar în ziua de Crăciun, pentru a amâna cu un an stagiul militar, părinţii au hotărât să-l înregistreze la primărie după Anul Nou, astfel în certificatul de naştere al actorului figurează data de 1 ianuarie 1934.
 
Gheorghe Dinică a urmat cursurile Institutului Naţional de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa profesoarei Dina Cocea. La 17 ani, a început să joace alături de trupe de amatori, care puneau în scenă piese de Moliere, Shakespeare, dar și dramaturgie românească.
 
În decursul carierei, a interpretat roluri în peste 60 de filme („După-amiaza unui torţionar”, „Filantropica”), în piese de teatru („Tache, Ianke şi Cadâr”, „În numele trandafirului”), dar şi în seriale TV („Inimă de ţigan”). A interpretat numeroase personaje negative, motiv pentru care Horațiu Mălăele l-a supranumit: „cel mai mare << rău >> al cinematografiei româneşti".
 
De-a lungul anilor, a colaborat cu cei mai importanţi regizori români, precum Sergiu Nicolaescu şi Nae Caranfil. De asemenea, a lansat mai multe albume muzicale, în colaborare cu Ştefan Iordache şi Nelu Ploieşteanu.
 
Gheorghe Dinică s-a stins din viaţă la vârsta de 75 de ani, la Spitatul Floreasca din Bucureşti, unde era internat. A fost înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Bellu.
 
Sursa foto: www.ziarulmetropolis.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii