Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:16 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Pe 1 decembrie, "monstrul sacru" al muzicii de jazz din România...

ro

01 Dec, 2015 00:00 2010 Marime text
Considerat un "monstru sacru" al muzicii de jazz din România, Johnny Răducanu ar fi împlinit astăzi 84 de ani.
 
Pe numele său adevărat Răducan Creţu, Johnny Răducanu s-a născut la Brăila, pe 1 decembrie 1931, într-o familie cu tradiţii muzicale de peste 300 de ani, de pe timpul lăutarului Petre Creţu Solcanu. Încă de la vârsta de 19 ani, s-a remarcat ca un talentat interpret de jazz la contrabas.
 
A urmat studii muzicale la Iaşi şi la Cluj, pentru ca apoi să urmeze Conservatorul "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti. Între anii 1957 şi 1971, a fost membru al orchestrei Casei de discuri "Electrecord", iar din 1971, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.
 
Supranumit de Leonard Feather "Mr. Jazz Of Romania", Johnny Răducanu a fost admirat atât în ţară, cât şi în străinătate. Artistul a abordat şi compoziţia, dintre creaţiile sale de muzică uşoară amintim: "Vechiul port", "De mult într-o carte", "Nu veni, nu pleca", "Mă cheamă marea", "Iarnă, iarnă". De asemenea, ca instrumentist şi-a adus contribuţia la realizarea majorităţii discurilor româneşti de jazz.
 
Artistul a susţinut numeroase turnee peste hotare: în Belgrad, Olanda, Germania, Spania, Franţa, Grecia, Statele Unite. Ca o recunoaştere a talentului său, în 1987, a fost numit membru de onoare al Academiei Louis Armstrong din New Orleans.
 
Johnny Răducanu s-a stins din viaţă în anul 2011.  
 
Sursa foto: Cotidianul.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii