Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:38 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? O renumită solistă de muzică populară... (video)

ro

23 Sep, 2014 11:46 3578 Marime text
Născută în anul 1941, în comuna Toporăuţi, într-o familie de negustori, solista de muzică populară Sofia Vicoveanca îşi sărbătoreşte, astăzi, ziua de naştere. Artista împlineşte vârsta de 73 de ani.
Constrânsă de greutăţile economice, Sofia Vicoveanca a învăţat de mică, printre altele, să coasă şi să împletească. A absolvit Şcoala Populară de Artă din Suceava, fiind angajată, în urma unui concurs, ca solistă de muzică populară la Ansamblul de Cântece şi Dansuri „Ciprian Porumbescu” din Suceava.
Lansează primul disc în anul 1965. Repertoriul artistei cuprinde cântece de nuntă, de voie bună, doine de dragoste şi dor, colinde, balade, dar şi cântece de leagăn. Dintre melodiile Sofiei Vicoveanca, amintim „Lume, lume trecătoare”, „Am avut un pui pe lume”, „Bătrâneţea când te bate”, „Ăsta-i joc din Bucovina”.
A susţinut turnee peste hotare, în ţări precum Israel, Portugalia, Franţa, Danemarca şi Iugoslavia. De asemenea, artista a publicat şi două volume de versuri: „Dureri ascunse” (1996) şi „Cu inima-n palme” (2004).
Datorită carierei impresionante, Sofia Vicoveanca a fost distinsă cu „Meritul Cultural” clasa a IV-a (1973), Medalia Tudor Vladimirescu clasa I (1975), Ordinul Naţional „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer (2004).
În ceea ce priveşte viaţa personală, artista a fost căsătorită cu ziaristul Victor Micu, care a decedat în anul 2001.

Sursa foto: www.cinemagia.ro

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii