Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:10 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Nadia Comăneci, „Zeiţa de la Montreal“...

ro

17 Jul, 2014 00:00 2666 Marime text
În urmă cu 38 de ani, pe 17 iulie, începeau Jocurile Olimpice de Vară, desfăşurate la Montreal, Canada. În acest context, Nadia Comăneci a devenit prima gimnastă din lume care a obţinut nota zece la olimpiadă, şi, în acelaşi timp, a fost distinsă cu cinci medalii. Dintre acestea, trei au fost de aur, la bârnă, paralele şi individual compus, una de argint, cu echipa, şi una de bronz, la sol. După ce a primit nota maximă la Jocurile Olimpice de Vară de la Montreal, pe ecran a apărut nota 1.00, deoarece afişajul electronic nu era programat pentru a arăta „10“.
 
„Zeiţa de la Montreal“, cum a fost supranumită Nadia, este una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii şi primul sportiv român inclus în memorialul Internaţional Gymnastics Hall of Fame. După Jocurile Olimpice de la Montreal, Nadiei Comăneci i-a fost acordat titlul „Erou al Muncii Socialiste“, devenind cea mai tânără româncă distinsă cu această onoare.
 
Născută pe 12 noiembrie, la Oneşti, în judeţul Bacău, Nadia are în palmaresul ei cinci medalii olimpice de aur şi este multiplă campioană mondială şi europeană. În ceea ce priveşte viaţa personală, s-a căsătorit în aprilie 1996 cu Bart Conner, fost gimnast american, cu care are un băieţel de opt ani, Paul Dylan.  
 
După ce s-a retras din viaţa competiţională, în 1984, Nicolae Ceauşescu i-a interzis să părăsească ţara şi a obligat-o să muncească, pe un salariu mic, la Federaţia Română de Gimnastică. În noiembrie 1989, Nadia a fugit în Statele Unite, unde locuieşte şi acum, în Norman, Oklahoma.
 
În prezent, Nadia Comăneci este implicată în mai multe proiecte caritabile legate de ajutorarea copiilor din zonele defavorizate ale Terrei. În decembrie 2003, a publicat prima carte, „Scrisori către o tânără gimnastă“, o serie de mini-eseuri ce surprind momente importante din cariera sa.
 
Sursa foto: webcultura.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii