Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:23 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Marga Barbu, partenera în filme a lui Florin Piersic...

ro

24 Feb, 2015 12:03 4378 Marime text
Actriţa de teatru şi film Marga Barbu s-a născut pe 24 februarie 1929, în Maramureş. S-a mutat împreună cu familia în București după împlinirea vârstei de 14 ani.

Marga Barbu a urmat mai multe cursuri de actorie, dans și filozofie, alegând în final actoria. În acest sens, a absolvit Institutul de teatru din Bucureşti în 1950. Trei ani mai târziu, a debutat în cinematografie. S-a remarcat pentru rolurile Anița din seria „Haiducilor” și Agatha Slătineanu din seria „Mărgelatu”, dar și pentru rolul de compoziție din „Domnișoara Aurica”, pentru care a fost distinsă cu Premiul ACIN.

Marga Barbu a reprezentat cinematografia românească la numeroase Festivaluri și evenimente internaționale, precum Festivalul de film de la San Sebastian (1966), Festivalul de film de la Moscova (1969), Festivalul de film de la Sarajevo (1969), Zilele filmului românesc în U.R.S.S. (1965), Zilele filmului românesc la Roma (1967).

Din 1952 și până la pensionarea sa în 1993, Marga Barbu a fost actriță la Teatrul Nottara. Ion Iliescu a decorat-o în 2004 cu Ordinul Național „Serviciul Credincios”, în grad de cavaler. Distincția i-a fost acordată în „semn de apreciere pentru îndelungata și fructuoasa activitate artistică și pentru talentul și dăruirea puse în slujba artei spectacolului și a teatrului românesc”.

În ceea ce priveşte viaţa personală, actriţa a fost căsătorită de două ori, prima dată cu actorul Constantin Codrescu şi apoi cu scriitorul Eugen Barbu.
 
Marga Barbu s-a stins din viaţă pe 31 martie 2009, din cauza unei suferinţe cardiace mai vechi. A rămas cunoscută pentru rolurile interpretate în filmele unde a jucat alături de Florin Piersic: „Drumul oaselor”, „Trandafirul galben”, „Misterele Bucureştilor”.

Sursa foto: ziarulmetropolis.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii