Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:25 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Mahatma Gandhi s-a născut pe 2 octombrie

ro

02 Oct, 2015 00:40 2000 Marime text
Una dintre cele mai fascinante personalităţi ale secolului XX s-a născut într-o zi de 2 octombrie. Este vorba despre Mahatma Gandhi, care, prin prisma atitudinii nonviolente împotriva discriminării din Africa de Sud şi India, dar şi a învăţăturilor sale, se numără printre cele mai importante modele ale umanităţii.
 
Mohandas Karamchand, pe numele lui adevărat, s-a născut pe 2 octombrie 1869, în vestul Indiei, într-o familie înstărită. A fost supranumit "Mahatma", care înseamnă "suflet mare" în sanscrită. A studiat Dreptul în Londra, unde a îndurat multe forme de discriminare, pentru că pielea sa avea o altă culoare.
 
În anul 1893, a plecat în Africa de Sud, unde a rămas timp de 20 de ani, luptând pentru independenţa concetăţenilor săi. După ce a revenit în ţara natală, a devenit un adevărat conducător al luptei de eliberare naţională a Indiei. A militat pentru implementarea unor măsuri educaţionale, contribuind la îmbunătăţirea situaţiei generale.
 
Ca lider al partidului Congresul Naţional Indian, Gandhi a organizat campanii de nesupunere civilă împotriva coloniştilor englezi. A fost închis de câteva ori, iar în semn de protest faţă de măsurile coloniştilor britanici, a răspuns cu lungi perioade de grevă a foamei.
 
Despre marile probleme ale lumii, acesta spunea: "Sunt şapte rele în lume: cunoştinţă fără caracter, bogăţie fără muncă, plăcere fără conştiinţă, negoţ fără moralitate, ştiinţă fără omenie, politică fără principii şi închinare fără predare".
 
În anul 1948, a fost omorât cu focuri de revolver, în timpul unei ceremonii religioase. Chiar dacă au trecut mai bine de 65 de ani de la moartea sa, popularitatea lui este în creştere.
 
Sursa foto: www.kostalife.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii