Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:47 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Liviu Ciulei, cel care a marcat cinematografia, teatrul şi lumea culturală românească...

ro

25 Oct, 2015 00:00 1576 Marime text

 
Actorul și regizorul Liviu Ciulei, cel care a marcat cinematografia, teatrul şi lumea culturală românească, s-a stins din viață la data de 25 octombrie 2011, în Germania .
 
Liviu Ciulei s-a născut pe 7 iulie 1923, la București. A studiat la Conservatorul Regal de Muzică și Teatru din Bucureşti. Ca actor, a debutat la Teatrul Mic, în piesa „Încătușarea”. S-a alăturat echipei Teatrului Municipal din București, mai târziu numit Teatrul Bulandra, unde a debutat ca regizor în 1957, punând în scenă „Omul care aduce ploaia”.
 
Liviu Ciulei a părăsit România în 1980 și a lucrat în multe țări din Europa, dar şi din Statele Unite ale Americii. Cariera spectaculoasă a lui Liviu Ciulei include peste 20 de filme, la care a lucrat în calitate de regizor, actor sau scenarist, precum şi numeroase spectacole de teatru, unde şi-a pus semnătura ca regizor, scenograf sau actor. Graţie talentului său, a fost distins cu numeroase premii, dintre care amintim Premiul de Excelență UNITER și Premiul de Excelență în cinematografia română.
 
Primul film românesc care a obținut recunoaștere internațională a fost „Pădurea spânzuraţilor”, în regia lui Liviu Ciulei, care l-a ales în rolul principal pe Victor Rebengiuc. De asemenea, în film mai joacă însuși regizorul, în rolul lui Klapka, și actrița Ana Széles, în rolul Ilonei. Este o producție alb-negru şi  a fost foarte bine de critici, dar și de publicul românesc. Acest film a reprezentat apogeul experienței regizorale a lui Liviu Ciulei.
 
Sursa foto: radioiasi.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii