Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:22 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Lewis Carroll, autorul faimoasei cărți pentru copii „Alice în Țara Minunilor”...

ro

14 Jan, 2016 00:00 5908 Marime text
Lewis Carroll, autorul faimoasei cărți pentru copii „Alice în Țara Minunilor”, s-a stins din viaţă la data de 14 ianuarie 1898, la Guildford. A fost un prozator, matematician, logician, cleric și fotograf englez.
 
Lewis Carroll s-a născut în Daresbury, Anglia, pe 27 ianuarie 1832. A avut rezultate foarte bune la matematică, obţinând mai multe premii academice. În anul 1849, a intrat la Universitatea din Oxford, obţinând după absolvire postul de profesor de matematică la Christ Church College.
 
Începând cu anul 1860, Lewis Carroll şi-a început cariera literară. Celebru a devenit cinci ani mai târziu, când a apărut „Alice în ţara minunilor” (Alice's Adventures în Wonderland).
 
Întreaga sa operă a semnat-o cu pseudonimul literar Lewis Carroll, numele adevărat al fiind Charles Lutwidge Dodgson. Opera scriitorului cuprinde şi un poem, „The hunting of the Snark”, publicat în 1876. Lewis Carroll a realizat şi peste 3.000 de fotografii, majoritatea lor înfăţişând fetiţe şi personalităţi.
 
În iulie 1951, în SUA, a avut loc lansarea filmului de animaţie „Alice în Ţara Minunilor”, regizat de Clyde GeronimiWilfred Jackson şi Hamilton Luske. Scenariul s-a bazat pe cele două romane ale lui Lewis Carrol, „Alice în Ţara Minunilor” şi „Alice în Ţara Oglinzilor”.
Într-o după-amiază în care urmăreşte Iepurele Alb, Alice ajunge unde într-o lume ciudată, unde va creşte în înălţime, va umări instrucţiunile date de o omidă, va lua parte la o petrecere în grădina Pălărierului Nebun şi a Iepurelui de Martie şi va avea parte de o serie de peripeţii.
„Alice în Ţara Minunilor” a devenit o sursă de inspiraţie pentru artişti din toate colţurile lumii, care realizează proiecte ce au legătură directă cu aventurile lui Alice, de la ilustraţii, bijuterii, genţi, până la cele mai neobişnuite forme de artă.
 
Sursa foto: www.bl.uk
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii