Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:49 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știați că... la data de 29 iunie 1891 s-a născut sociologul Petre Andrei?

ro

29 Jun, 2021 00:00 1194 Marime text
  • Petre Andrei s-a născut pe 29 iunie 1891, la Brăila și a fost un savant, sociolog, filosof, profesor și om politic, membru post-mortem (1991) al Academiei Române.
  • Savantul este considerat drept unul dintre întemeietorii sistemului științelor sociologice din România. 
Voluntar în Primul Război Mondial, a fost profesor la Catedra de Sociologie a Universității din Iași, deputat din partea Partidului Național-Țărănesc, subsecretar de stat și apoi ministru în mai multe guverne din România interbelică.

El a urmat cursurile Liceului „Nicolae Bălcescu” din Brăila, iar în 1910, după ce obține singura bursă disponibilă pentru acel an, începe cursurile Facultății de Litere și Filosofie ale Universității din Iași.

Profesorii Dimitrie Gusti și Ion Petrovici sunt impresionați de calitățile tânărului student, oferindu-i acestuia distincția „Magna cum laude” la finalizarea studiilor, în 1913.

Obține o nouă bursă pentru continuarea studiilor doctorale și se specializează la Universitatea din Berlin, unde urmează cursul de logică și istoria filosofiei al profesorului Alois Riehl, dar și la Universitatea din Leipzig, unde frecventează cursurile predate de Wilhelm Wundt, Eduard Spranger, Ernst Cassirer, K. Schmidt, scrie Wikipedia.

Imediat după Primul Război Mondial, obține doctoratul cu teza Filosofia valorii.

Devine profesor în învățământul liceal, iar din 1922 este profesor la Catedra de sociologie a Universității din Iași.

Intră în politică în Partidul Național-Țărănesc, alături de numeroase personalități ale culturii și științei, iar între 1928 și 1933 este deputat, calitate în care se remarcă prin activitatea parlamentară bogată, talentul oratoric și inițiativele legislative.

Este numit subsecretar de stat la Departamentul Agriculturii și Domeniilor (1930–1931), subsecretar de stat la Ministerul Instrucțiunii Publice și Cultelor (1932–1933) și ministru al Educației Naționale (1938–1940), în această din urmă calitate inițiind, printre altele, o lege de organizare a învățământului superior.

Lucrările filozofului Petre Andrei au fost redescoperite după 1970, când a început culegerea și retipărirea operei sale.

În 1991 a fost ales post mortem membru al Academiei Române.

Petre Andrei realizat, de-a lungul vietii, 15 lucrări, 5 cursuri universitare, peste 40 de studii și articole de specialitate, 25 de recenzii, 35 de conferințe și cuvântări, 3 rapoarte la legi și peste 75 de discursuri și intervenții parlamentare.

Savantul este considerat drept unul dintre întemeietorii sistemului științelor sociologice din România.

S-a stins din viață la doar 49 de ani, pe data de 4 octombrie 1940 și este înmormântat la Cimitirul „Eternitatea” din Iași.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii