Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:07 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știați că….La această dată s-a născut o celebră actriță?

ro

19 Nov, 2020 00:00 1302 Marime text
  • Primul rol major ca protagonist a lui Meg Ryan, a fost în comedia romantică Când Harry a întâlnit-o pe Sally... (1989), în care a jucat alături de actorul de comedie Billy Crystal.
  • În 2000, Ryan a jucat în melodrama de acțiune Dovadă de viață, alături de Russell Crowe.
 
Margaret Mary Emily Anne Hyra (născută în 19 noiembrie 1961), profesional cunoscută ca Meg Ryan, este o actriță americană ale cărei roluri principale în cinci comedii romantice din anii 1990 - Când Harry s-a-ntâlnit cu Sally..., Fără somn în Seattle, Sărutul francez (film), Orașul îngerilor și Aveți corespondență - au realizat peste 870 millioane $ în lumea întreagă.
 
Primul ei rol major ca protagonist a fost în comedia romantică Când Harry a întâlnit-o pe Sally... (1989), în care a jucat alături de actorul de comedie Billy Crystal. Modul în care a interpretat ea rolul Sally Albright i-a adus o nominalizare la premiul Golden Globe, fiind memorabil modul în care ea a descris teatral un orgasm prefăcut în localul Katz's Delicatessen din Manhattan, dcrie wikipedia.org.
 
Apoi, Ryan a jucat în Ușile și în Preludiul unui sărut. Ambele filme au avut un succes moderat. În anul 1993 a avut loc premiera comediei romantice cu succes uriaș Fără somn în Seattle, în care a jucat alături de actorul Tom Hanks pentru a doua oară. (Prima oară a fost în Joe contra vulcanului, care a avut mulți fani, fiind un "însoțitor de cult", însă a fost o dezamăgire comercială și pentru critici.)
 
Ea a încercat de mai multe ori să scape de stereotipul unei ingenue din comediile romantice și a primit aplauze din partea criticii pentru rolul ei din Când un bărbat iubește o femeie (film), în care a jucat rolul unei femei care suferă de alcoolism și în Curaj sub bătaia gloanțelor, în care a jucat rolul unui căpitan din Războiul din Golf.
 
Ambele filme au avut mult succes de casă. Multe dintre filmele ei din anii 1990 au fost succese mari nu numai în America de Nord, dar și în străinătate. În 1994, Ryan a câștigat premiul pentru studenți de la Harvard numit Hasty Pudding Femeia anului. În același an, People Magazine a numit-o una dintre "cele mai frumoase 50 de femei din lume." În 1995, criticul Richard Corliss a numit-o "sufletul comediei romantice în prezent."
 
 În același an, ea a apărut alături de Kevin Kline în filmul lui Lawrence Kasdan Sărutul frencez, o comedie romantică datorită căreia a fost declarată iubita Americii. Filmul a adus câștiguri de peste 100 de milioane $.
 
În 1997, Ryan a fost vocea personajului principal din filmul animat Anastasia, care a strâns recenzii bune și s-a bucurat de mult succes la casa de bilete. În 1998, Ryan a jucat în două filme. Primul, Orașul îngerilor, a avut recenzii negative, dar a devenit un succes financiar, câștigând aproape 200 milioane $ în lumea întreagă. Aveți corespondență, în care a jucat iarăși alături de Tom Hanks, i-a adus cea de-a treia nominalizare la premiul Golden Globe și a câștigat peste 250 milioane $ în lumea întreagă.
 
În 2000, Ryan a jucat în melodrama de acțiune Dovadă de viață, alături de Russell Crowe. Deși filmul a fost un eșec comercial însemnat, plata primită de ea, în valoare de 15 milioane $ au clasat-o printre cele mai bine plătite actrițe de la Hollywood.
 
În același an, Ryan a jucat alături de Diane Keaton în comedia Hanging Up, care a primit recenzii slabe, dar a adus câștiguri de peste 51 milioane $. Un an mai târziu, se reîntoarce încă o dată la filmele care-i vin ca o mănușă, comediile romantice, cu rolul din Kate & Leopold. În 2003, iese din sfera rolurilor caracteristice, fiind distribuită în thriller-ul erotic In the Cut al producătoarei și regizoarei Jane Campion's.
 
Dificila decizie de a apărea nud pentru prima dată în cariera ei, într-o scena grafică de dragoste oarecum de lungă durată, i-a adus o atenție deosebită din partea media, filmul primind critici nefavorabile și abia atingând încasări de numai 23 milioane $. În octombrie 2003, aflându-se în UK pentru a promova filmul In the Cut, controversatul interviu acordat lui Michael Parkinson în show-ul acestuia, i-a adus publicitate nefavorabilă în presa britanică.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii