Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:22 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Iurie Darie, actorul ce şi-a dedicat viaţa teatrului şi filmului...

ro

14 Mar, 2016 00:00 2515 Marime text
 

Îndrăgitul actor Iurie Darie s-a născut la data de 14 martie 1929, la Vadul Roșu, Soroca (azi Republica Moldova). Astăzi, ar fi împlinit 87 de ani. Pentru marele actor, vârsta însemna bucurie. „O mare bucurie. Bucuria unui om care se simte cu misiunea împlinită”, după cum avea să spună într-un interviu.
 
Iurie Darie a învățat tainele meseriei de actor de la mari artiști și profesori: Mihai Popescu, Marietta Sadova, Ionescu-Gion. Lunga carieră a maestrului a fost dedicată teatrului și filmului. A jucat sub bagheta regizorului Lucian Giurchescu și, apoi, a lui David Esrig. I-a avut ca parteneri pe marii actori Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Dem Rădulescu, Sanda Toma, Vasilica Tastaman, Stela Popescu, Silviu Stănculescu.
 
Actorul a fost decorat, în 2002, cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, „pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care a dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.
 
În ceea ce priveşte viaţa personală, după moartea prematură a primei sale soţii, actorul s-a îndrăgostit de colega sa, Anca Pandrea, alături de care a trăit o poveste de dragoste ce a durat peste 20 de ani.
 
Iurie Darie s-a stins din viață în noiembrie 2012.
 
Sursa foto: stireazilei.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii