Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:18 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Într-o zi de 25 septembrie, interpreta de muzică populară supranumită „Pasărea măiastră”...

ro

25 Sep, 2014 09:56 2313 Marime text
În anul 1913, pe 25 septembrie, s-a născut cea care a fost supranumită „Pasărea măiastră”, „Edith Piaf a României” și „Regina cântecului românesc”, interpreta de muzică populară Maria Tănase.
Pentru a-şi întreţine familia, Maria Tănase a fost nevoită sa întrerupă studiile şi să muncească. În 1934, a intrat prin concurs la Teatrul de Vară „Cărăbuş”, condus de celebrul Constantin Tănase. Calităţile ei vocale au fost apreciate, iar celebritatea a venit odată cu primele cântece înregistrate pentru Societatea Română de Radio în anul 1938, printre acestea numărându-se „M-am jurat de mii de ori”, „Ce-i mai dulce ca alviţa”, „Cine iubeşte şi lasă”, „Mărie şi Mărioară”, „Cînd o fi la moartea mea”. Tot în 1938, a reprezentat România la Expoziţia Internaţională de la Paris.
În octombrie 1940, cu ocazia unui turneu în Turcia, a fost desemnată cetăţean de onoare al acestei ţări.  
Între 1953 şi 1961, artista a înregistrat 24 de albume, din care patru în limba franceză. Pentru meritele sale artistice deosebite, la 20 decembrie 1955, primeşte „Premiul de Stat”, iar în octombrie 1957, i se acordă titlul de „Artistă Emerită”.
În ceea ce priveşte viaţa personală, se spune că marea ei dragoste a fost sculptorul român de renume internaţional, Constantin Brâncuşi, pe care l-a întâlnit la Paris, când ea avea 25 de ani, iar el 62. Ulterior, s-a căsătorit cu Clery Sachelarie, un moşier şi magistrat, cu care a rămas până la finalul vieţii.
Maria Tănase s-a stins din viaţă la vârsta de 50 de ani, la spitalul Fundeni, din cauza cancerului la plămâni. 

Sursa foto: www.cinemagia.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii