Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:22 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Într-o zi de 23 decembrie, Vincent van Gogh şi-a tăiat o parte din urechea stângă

ro

23 Dec, 2014 00:00 4353 Marime text
Considerat unul dintre cei mai importanţi pictori din istorie, Vincent van Gogh, în seara zilei de 23 decembrie 1888, cuprins de un atac de panică, îşi taie o parte din urechea stângă, pe care o oferă unei dame de companie, pe nume Rachel, împachetată într-o bucată de pânză. Van Gogh a fost internat de urgenţă.
 
Pictorul nu şi-ar fi tăiat singur lobul urechii, ci ajutat de prietenul său, Paul Gauguin, care era oaspetele lui Van Gogh. Istoricii au precizat că nu se ştie cu exactitate dacă a fost un accident sau o încercare de a-l răni pe Van Gogh. Cei doi artişti au declarat la poliţie că pictorul Van Gogh s-a automutilat. De asemenea, se mai spune că, înainte de a-şi tăia o parte din ureche, fără un motiv anume, Vincent a încercat să-l rănească pe Gauguin.
 
În decursul vieţii, Vincent van Gogh a suferit de multe boli, mai ales de afecţiuni psihiatrice, care şi-au pus amprenta şi asupra picturii artistului. Hotărât să se vindece, în 1889, s-a internat la spitalul de psihiatrie din Saint-Paul-de-Mausole.
 
Lucrările lui Vincent van Gogh au avut o influenţă remarcabilă asupra artei secolului al XIX-lea. Prima sa creaţie care s-a bucurat de succes a fost „Mâncătorii de cartofi”, realizată în 1885. Potrivit Wikipedia, Vincent van Gogh a realizat peste 2.000 de opere de artă, în jur de 900 de picturi şi 1.100 de desene şi schițe. 
În prezent, multe dintre operele sale, inclusiv numeroasele lui portrete şi peisaje, se numără printre cele mai cunoscute și cele mai scumpe picturi din lume. De exemplu, în 1998, tabloul „Portret al artistului fără barbă” a fost vândut pentru suma record de 71,5 milioane de dolari, încadrându-se astfel printre cele mai scumpe tablouri din lume. Licitaţia a avut loc în New York, iar preţul final a depăşit de trei ori suma estimată iniţial.
 
Sursa foto: www.wikiart.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii