Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:21 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Într-o zi de 2 decembrie, Napoleon Bonaparte...

ro

02 Dec, 2014 08:35 3525 Marime text


În după-amiaza zilei de 2 decembrie 1804, la Catedrala Notre Dame din Paris, Napoleon Bonaparte era încoronat Împărat al Franţei de către Papa Pius al VII-lea, venit la Paris în acest scop. În prezenţa Papei, Napoleon a rostit cuvintele „Imperiul înseamnă pace“, deşi, sub conducerea sa, Franţa a dus un şir lung de războaie cu Anglia şi cu monarhiile absolutiste, cauzat, printre altele, de rivalitatea dintre burghezia franceză şi cea engleză.


Născut în Corsica, Napoleon Bonaparte a servit în garnizoanele de la Valence şi Auxonne. Femeia pe care Napoleon a iubit-o cel mai mult, după propria mărturisire, este prima lui soție, Josephine, de care s-a despărţit deoarece era sterilă. S-a căsătorit apoi cu Maria-Luiza, arhiducesă de Austria, cu care a avut un singur copil.
Pe plan intern, Napoleon a luat măsuri pentru modernizarea sistemului educaţional: a înfiinţat şcoli tehnice şi de meserii, a introdus uniformele în şcoli şi a eliberat educaţia de sub controlul bisericii.
Ziua de 18 iunie a reprezentat un moment de răscruce în istoria Franţei, când Napoleon Bonaparte a fost învins la Waterloo, în Belgia, de  armatele anglo-prusace. Imediat după bătălie, s-a întors la Paris, unde a realizat că nu mai avea susţinerea Forului legislativ, înfrângerea de la Waterloo simbolizând sfârşitul Imperiului Napoleonian, dar şi sfârşitul a 23 de ani de războaie. La Waterloo, şi-au pierdut viaţa peste 22.000 de soldaţi. Dacă unii au fugit în timpul bătăliei, 9.000 au fost luaţi prizonieri. Armata franceză a continuat, pentru o perioadă, să lupte împotriva trupelor Coaliţiei, până la semnarea unui armistiţiu.
Napoleon este forţat să abdice, fiind exilat pe insula Sfânta Elena, unde a murit în condiţii neclare, la vârsta de 51 de ani. A fost înmormântat cu onoruri militare.

Sursa foto: Wikipedia

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii