Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:25 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Într-o zi de 18 iulie, cea care a deschis calea următoarei generaţii de femei scriitoare...

ro

18 Jul, 2016 00:00 1691 Marime text
 

Jane Austen, cea care a deschis calea următoarei generaţii de femei scriitoare, s-a stins din viaţă într-o zi de 18 iulie. Viaţa i-a fost curmată de boala Addison, o maladie ce se manifestă prin dereglarea glandei suprarenale.
 
Jane Austen a crescut alături de cei cinci fraţi ai ei şi Cassandra, sora mai mare. Încă din adolescenţă, a început să-şi dezvolte capacităţile artistice. De menţionat este că Jane a scris într-o perioadă în care femeile ce scriau era foarte puţine, din acest motiv o parte din cărţile sale erau semnate cu pseudonime. La vârsta de numai 23 de ani, deja terminase romanele „Northanger Abbey” („Abația Northanger”), „Sense and Sensibility” („Rațiune și Simțire”) și „Pride and Prejudice” („Mândrie și Prejudecată”).
 
Lucrările lui Jane Austen, prin satirizarea convenţiilor sociale, au contribuit la eliminarea stereotipurilor cu privire la aspiraţiile femeilor din acea vreme. Romanele sale au cunoscut numeroase adaptări pe parcursul anilor, fiind produse diverse versiuni ale filmelor. Scriitoarea face parte din „Top 100 Britanici Remarcabili”, iar „Mândrie şi Prejudecată” a fost votat „Cel mai bun roman britanic din toate timpurile”, într-un sondaj efectuat de BBC, în anul 2005.
 
Fanii scriitoarei Jane Austen se numesc între ei „Austenites” sau „Janeites”. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii