Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:14 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Într-o zi de 15 iulie, Rembrandt...

ro

15 Jul, 2014 10:21 2219 Marime text
Astăzi, se împlinesc 408 ani de la naşterea lui Rembrandt, considerat a fi unul dintre cei mai mari pictori din istoria artei, devenit celebru pentru desenele, autoportretele şi gravurile sale.
Născut pe 15 iulie, Rembrandt Harmenszoon van Rijn, pe numele lui adevărat, a trăit în epoca ce a primit numele de „vârsta de aur olandeză”, o perioadă în care cultura, ştiinţa şi comerţul Olandei au atins apogeul. A fost singurul dintre fraţii săi care a învăţat să scrie şi să citească într-o şcoală latină.
Rembrandt a dobândit succes încă din tinereţe şi s-a remarcat datorită capacităţii de a spune poveşti în creaţiile sale, pictând drama vieţii pe chipurile oamenilor, dând dovadă de o înţelegere generală a lumii.
Elie Faure mărturisea despre Rembrandt că a fost „singurul pictor care şi-a putut permite să amestece noroiul cu strălucirea chilor, focul cu cenuşa, sau să facă culorile să strălucească proaspăt, ca o floare, pe giulgiul mortuar roz sau bleu deschis”.
Dintre cele mai importante opere ale lui Rembrandt amintim „Lecţia de anatomie a doctorului Tulp”, „Ospăţul lui Baltazar”, „Rondul de Noapte”, „Filozoful meditând”. Totodată, Rembrandt a pictat numeroase autoportrete, pe primul realizându-l înainte să împlinească 20 de ani şi a continuat această tradiţie până la moarte. Rembrandt s-a stins din viaţă la 14 octombrie 1669, într-o casă mică din cartierul Rozengracht.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii